fbpx Мениджърите споделят, сезон 2, част VI | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 2, част VI

Проект на списанието

Мениджърите споделят, сезон 2, част VI

В това издание от проекта "Мениджърите споделят" ви срещаме с двама собственици на бизнеси, които имат огромен професионален и житейски опит. Преминали са през много трудности и това ги кара днес да вървят с оптимизъм напред. Представяме Стоян Стоянов, основател и изп. директор на ОЙРОШПЕД и Ивона Аврамова, собственик и мениджър на туристическа агенция "Калини".


Стоян Стоянов – изпълнителен директор на „Ойрошпед“

Основах „Ойрошпед“ през 1990 г. след като бях дисциплинарно уволнен от предишният си работодател. Тогава споделих мнението си за един проект, който според мен нямаше смисъл. Беше труден момент, но понякога такива ситуации преобръщат живота, помагат да се мотивираш и дават възможност да се развиеш. Така създадох  първата частна спедиторска компания у нас. Към този момент разполагаме с 40 хил. кв. м. изградени складови бази в седем града в страната, като осигуряваме сухопътен, морски и въздушен транспорт.

Обичам своята професия и всеки ден работя с голямо удоволствие. Това е един от факторите да бъдем успешни. Освен това, считам, че приемствеността в една компания е много важен момент. Щастлив съм, че синовете ми се заеха с трудната задача да поемат ръководството. Те завършиха „Транспорт и спедиция“ в Германия и към този момент успешно се справят с бизнеса. Така се чувствам спокоен, че създаденото от мен ще остане в правилните ръце. Спомням си, че преди много години присъствах на официалното откриване на новата база на утвърдена спедиторска фирма. Моментът беше празничен, но и тъжен. Собственикът ми сподели разочаровнието си, че никое от децата му не е поискало да поеме по неговият път и сега се налага да продаде създадената от него компания на друг. Затова, най-хубавият момент е, когато бизнесът се превърне в семеен и поколенията успеят да доразвият създаденото.

Пред всеки бизнес стои казусът как да мотивира партньорите и служителите, така че да се регистрира ръст и да се създадат успешни екипи. С партньорите успешна е практиката на така наречената „амета”. Всяка една от страните обявява, както приходите, така и разходите по всяка една поръчка и резултатът се дели. Това създава възможност да има и промоционални цени в последния момент, защото най-хубавите превозни средства са пълните.
Тази практика дава резултат и при формиране на работните заплати. Тук обаче те се повлияват и от качеството на услугата - дали има или няма рекламации, дали за изминалия период има или няма просрочени вземания, дали е увеличен броят на пратките със същото съотношение на нарасналите приходи и др. Става дума за една формула, заложена в нашия софтуер, която създава прозрачност и дава право и на прекия ръководел да определя коефициента на бонуса. Има и направления, които резултират слабо. В подобни случаи тази практика е неприложима, за да се гарантират пазарните нива на работна заплата.
Нямаме заплати „под масата“ и държим всичко да е чисто и прозрачно. Хората са мотивирани, когато могат да видят реално тези инвестиции. Това ги провокира и започнаха все по-често да си тръгват далеч след края на работния ден, въпреки, че никой не ги принуждава да го правят. Те самите го искат, защото виждат резулта от труда си. По този начин се увеличиха и заплатите, а с това намаля и текучеството на служители.

Много важен принцип е, да даваш свобода на хората да взимат решения. Обичам да казвам: „Продавай, дори и да си на минус. Важно е в края на месеца нещата да излезат на плюс“. Как ще се случи това, е решение на самия човек. Делегирам правомощия на всеки ръководител да избира, назначава и освобождава хората, които са му необходими. Аз наблюдавам процеса отстрани, без да се меся. Тази свобода кара служителите да вярват и да се вслушват в съветите.
Всички кадри създаваме сами, без да търсим изградени специалисти. Е, понякога след време те основават собствени фирми, а други пък отиват при конкуренцията. В началото това много ме терзаеше, но с времето се научих да гледам смело напред. Взимаме други служители, обучаваме ги и продължаваме да се развиваме. Към този момент сме 170 души.

Живеем в малка страна, където потреблението е слабо, а бизнес се прави трудно. Но въпреки всичко, тук сме се родили и тук ще останем. Това не бива да ни демотивира. Когато си упорит и добър в работата си, е абсурдно да не успееш.


Ивона Аврамова – собственик на туристическа агенция „Калини“

Ние сме туроператор, който приоритетно се развива в сектора на бизнес туризма. Организираме различни видове корпоративни събития, презентации, семинари, конференции, фирмени обучения, различни видове специализирани тийм билдинг програми, бизнес срещи с международен и локален характер, както и инсентив програми.

18 годишното ни присъствие и успехът ни на пазара на бизнес туристически услуги е вследствие на общите ценности, които споделя екипа на „Калини“. Държа на диалогичността във фирмата, както и на това да се чуват мнението и добрите идеи на всеки един от нашите служители.
За мен е важно бизнесът ни да има свой собствен почерк в начинът, по който предлагаме своите услуги. Старая се той да се доразвива и усъвършенства във времето и да става все по-разпознаваем. Търсим постоянно да сме проводник на новаторски дух, креативност и различност, така че продуктите и услугите ни винаги да са актуални, а клиентите ни да не губят интерес към нас.

В сектора на услугите е важно с какви партньори работиш. Колкото и силен екип да имаш, ако не можеш да разчиташ на надеждни партньори в лицето на хотелиери, ресторантьори, транспортни фирми, озвучители и осветители, ентъртеймънт и застрахователни компании, услугите няма да са атрактивни и конкурентни, а клиентите ще предпочетат някой твой конкурент. Затова определям партньорската мрежа като един от най-ценните активи на нашата компания.

Залагаме много на персонално, професионално и качествено отношение към всяко събитие, което реализираме. Индивидуалният подход към всеки клиент е решаващо важен. Факторът за успех е да съобразиш всичко по организацията с целта на конкретното събитие, дейността на компанията, нейната възрастовата структура и особено с бюджетната рамка, в която можеш да се разпростираш. При всяка възможност трябва да предложиш най-добрата идея на възможно най-добрата цена.

Разбира се, хубаво е сред клиентите на един бизнес да има големи компании. Техните изисквания и стандарти са високи и това позволява работа в по-конкурентна среда, услуги на топ ниво и няколко хода пред конкурентите. Развитието върви ръка за ръка с натрупаният опит, новите и креативни идеи и тяхното насърчаване. Затова трябва да се стараем да създаваме, надграждаме и развиваме солидна клиентска база, в която доволният клиент да води друг след себе си.

Не на последно по важност място стои фактът, че всяка фирма се нуждае от собствена, понякога различна бизнес култура и среда, в която служителите й да работят. Когато тя липсва е задължение на собственика или мениджъра да я изгради. По този начин компанията освен предпочитана от клиенти ще бъде атрактивно и желано работно място.