fbpx Мениджърите споделят – сезон 3, част VI | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 3, част VI

В новата серия от проекта „Мениджърите споделят“ този път ви срещаме с двама изключително вдъхновяващи предприемачи. Те са различни поколения, но са супермодерни. Те вдъхновят още с първите си изречения. Срещаме ви с Огнян Траянов, собственик на „Технологика“и Пламен Русев, предприемач и създател на Webit. Те споделиха с нас своето кредо в живота и бизнеса.

 

Огнян Траянов, собственик на „Технологика“

Създадох фирмата веднага след промените. Нарекохме я „Технологика“, защото искахме да сме технологичен лидер на българския пазар. Погледът ни беше към перспективни технологии в световен мащаб, които да са най-подходящи за българския пазар, искахме да инвестираме в тях и да ги развиваме, за да може след това нашите клиенти да ги използват и да повишат конкурентоспособността си.

Най-важното за всеки предприемач е да знае, че бизнесът е риск, но трябва да е добре премерен. Това не означава да го търсиш, а да не се страхуваш да го поемаш. Накрая печалбата е наградата за добре премерения и управляван риск.

Другото важно нещо е, че преди да стартира бизнес всеки човек, трябва да познава добре себе си, да знае какво точно иска и как дефинира успеха. Защото ако става дума за предприемачи - опортюнисти, които търсят ниша, шанс и възможност за еднократна сделка и бърза печалба, не мога да дам съвет. Но за тези, с кауза, които искат да създадат стойност и да се наложат на пазара, е важно да намерят подходящ екип. Образно казано - нека постоянно да търсят хора, спрямо които да променят „кутийките“ на бизнеса си, защото не сме нито квадратни, нито кръгли. С други думи – да разпознават потенциала на хората, които привличат. Ако трябва, да пренаредят структурата, но направят така, че недостатъците, които всеки от нас има, да не са от значение за фирмата.

От друга страна трябва да дадем възможност всеки служител да прояви най-добре предимствата, качествата и компетенциите, които има. Дори трябва да се стремим да му даваме такива стимули е среда, че да надмине собствените си граници и очаквания.

Третото важно нещо в бизнес е интегритет. Това, което проповядваме, него трябва да вършим. Иначе много бързо се изхабява „кредита на доверие“ от служители и клиенти. В бизнеса е много важно да се борим, да уважаваме клиентите, да сме лоялни към тях и те към нас. Под лоялност аз разбирам не проста да продаваме, а да се борим продуктите и услугите ни да носят полза за клиентите. Само това носи лоялни клиенти в дългосрочен план, както финансова стабилност. Всяка година половината от издръжката ни е осигурена от договори на фирми, които са ни дългогодишни клиенти.

Накрая искам да подчертая ролята на фирмената култура. Предприемачът трябва да е лидер - да се стреми да върви напред и да реализира целите. От него не се очаква да е най-добрият специалист. Той трябва да създава средата за развитие на специалисти, фирмена култура, в която да се отличат творците и прецизните изпълнители, и към всяка от тези групи да има различни критерии за оценка, иновации и стимулиране. Трябва непрекъснато да следи кои са естествените лидери. Когато те са спечелени за фирмената култура, ще са носители на ценности и проповедници, и така в компанията ще има живот. Останалото е просто механичен сбор от хора.

Пламен Русев, предприемач, създател на Webit

Повечето хора ме свързват с Webit и така името ми върви с бранда. Аз съм от хората, които вярват, че това, което правят, има стойност. Моята предприемаческа история започва от 6 годишен, когато родителите ми ме бяха мотивирали да продавам копър на пазара, а по-късно и тикви. Впоследствие разбрах, че това е най-хубавият урок, който са ми дали. Вярно, не е приятно да станеш в 4 сутринта и да копаеш в градината, но бих повторил с моите деца уроците, които съм научил, а именно – че на този свят няма нищо даром. Всичко, което можеш да постигнеш, го правиш с много труд и много отдаденост.

Впоследствие и учението ми беше много интересно. Започнах да уча в три гимназии едновременно и ги завърших. От 13 годишен изкарвах доста пари, а на 16 години бях напълно самостоятелен. Имах огромно желание да работя.

Завърших маркетинг, а сега пиша докторантура по телемедицина, защото вярвам, че с това можем да променим света към по-добро. Във времето, когато откривам нови начини да направя живота на хората около мен по-добър, се занимавам и с WEBIT.

Аз никога не давам съвети, а по-скоро ще споделя от моята гледна точка кои са стойностните неща в живота. Първото и най-важно е да сте здрави. Да отделяте време за себе си. Вярвам, че всеки предприемач трябва да намира това лично време, иначе не е успешен.

Второто нещо е щастието. Всичко, което правя, е подчинено само и единствено на моето собствено усещане за него. Нямаше да създам бизнес, ако не съм щастлив, нямаше да искам деца, ако не бях убеден, че те ще ме правят щастлив. Нямаше да търся и тези мултикултурни преживявания, като правя бизнес на почти всички континенти. Тук отварям скоба, че осъзнаването на културните различия и грешките, които правиш в този процес, е нещо, което те учи много, въпреки, че и много боли.

Щастието е химически процес в главата и ако ти самият не успееш да го поддържаш, друг не може да го направи. Ако аз не съм щастлив, няма да са щастливи нито семейството ми, нито общността около мен, държавата и дори света.

Времето е най-ограничения ресурс и в този ограничен ресурс прави всичко по възможно най-добрия начин. Използвай го, за да направиш най-доброто, на което си способен. В противен случай губиш ти, губи целия свят. Преди 20 хил. години човечеството е можело да живее с 400 калории на ден. В момента са ни нужни над 228 000, защото ние вече можем да управляваме енергията.

Накрая бих посъветвал „Дръж се като Бог – бъди отговорен, създавай възможности!”. Цялата ни житейска мисия е да правим живота на хората по-добър, и да им създаваме възможности. WEBIT беше само едно от многото неща, които правя. Избирам компании от целия свят, в които да инвестирам, и им помагам да се развиват. Това е добавената стойност, която имаме за хората, в чиито идеи вярваме.