fbpx Как да продам бързо бизнеса си? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Как да продам бързо бизнеса си?

Има над 10 причини поради, които да се налага да продадете част или целия си бизнес. Това  един сериозен процес, който в повечето случаи отнема поне 6-12 месеца. Трудно е да се генерализира така, защото зависи дали говорим за фирма с 50 милиона оборот или за един автосервиз. Има значение също и колко е добре подготвена една компания за един такъв процес.

В повечето случаи, когато човек бърза то това се отразява на качеството на дейността. Това важи в пълна степен и при сливанията и придобиванията. Например ако бързате да приключите сделката купувача ще се чувства притеснен защо толкова много бързате. Да не би да криете нещо? Много е вероятно и продавача и купувача да пропуснат нещо при бързането, било от правно или финансово естество.

Все пак понякога един собственик няма избор и е принуден да действа бързо.

Може би причината да продава бизнеса си е конфликт между съдружниците или пък здравословни причини. Може пък да е усетил, че нещата не се развиват добре в компанията и иска да се отърве от нея възможно най-бързо. Това не е оптималната ситуация, но какво вие като собственик може да направите, за да ускорите един M&A process?

- Да си намете консултант, който вече има опит и е правил сделки в същата индустрия. Понеже той познава играчите в сектора много по-бързо ще може да генерира интерес към вашата компания. Освен това ще може да използва голяма част от анализите, които е правил за подготовката на документите по продажбата (тийзър, информационен меморандум). Неслучайно на запад се говори за специализация на консултантите в определени индустрии. На малки пазари като България това е по-трудно да се приложи, но все пак проверете дали хората, които ще ви помагат са правили нещо в същата индустрия.

- Ако бизнеса ви е по-голям то сделката ще е по-сложна и тогава най-вероятно ще ви трябват повече ресурси, за да може да върви процеса по-бързо. В такъв случай ще ви трябва по-голям екип. Невинаги това ускорява процеса, но си има зависимост. Добър пример са ми давали програмистите, с които съм работил. Те казват: Ако една жена ражда за 9 месеца то 9 жени няма да могат да ускорят процеса до 1 месец.

- Винаги е по-бързо да продадете фирмата си като активи, отколкото като действащ бизнес. Понякога дори ситуацията е такава, че компанията ви струва повече като активи, отколкото като бизнес. Т.е. помислете сериозно върху възможността да преминете към продажба на активите ако бързате много.

- При една M&A сделка се изисква и се обработва голямо количество информация. Ако вие имате организация и дори ERP система, която позволява да се извлича исканата информация бързо то това ще ускори процеса. В моята практика съм бил свидетел как на някои предприемачи им отнема по 1-2 седмици да предоставят исканата информация. Забавянето се акумулира с всяко искане на нови справки.

Макар да има своите негативи бързата продажба на един бизнес има и някои позитиви. Колкото по-дълго продължава една сделка то се натрупва deal fatigue в участниците и се увеличава вероятността сделката да не приключи успешно. Освен това един такъв процес изисква значителен ресурс от страна на предприемача, а това означава той да не  фокусиран върху основната си задача, която е да управлява своя бизнес.

Ето защо дори и да не сте принудени от обстоятелствата, понякога е добре да действате бързо. Но както е казал народа: „Бързай бавно“.