fbpx Траекторията е една, височините различни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Траекторията е една, височините различни

Летя си за пореден път по маршрута София - Ташкент, станал ми по-чест от този с трамвая 7-ца от Борово до НДК и си мисля.

Понякога отвисоко и отдалече ви се струва, че две траектории се пресичат, но всъщност те са толкова далече, колкото два разминаващи се самолета в небето. Така е и в бизнеса.

Личности от далече смятат, че техния път се преплита с този на дадена компания, или мениджмънтът на компанията мисли така. Всъщност те се разминават в пространството, че понякога даже и във времето. Но за съжаление и на двете страни, това се разбира, когато започнат да търсят пресечни точки, а тях ги няма.

Защо се получава така? Е как защо - чисто и просто летят на различна височина. Ужким като погледнеш ще се срещнат, но уви не.

При разговорите си с „чорбаджии“, често стигаме до спомени за такива разминавания , които са имали с мениджъри, работили в големи компании или с експати. Тренди е все пак да си наемеш някоя бизнес акула от екзотични морета, жираф или носорог, демек нещо тип „Абе, майката си трака!“.

И после какво?

Летим ужким по един маршрут, но не заедно. Уж една траектория на Ейчарските радари, но в действителност, нЕма нищо общо!

Много е важно, когато смятаме, че целите и траекторията са общи, да проверим дали летим на една и съща височина. Дали говорим на един и същ език, дали разбираме нещата по един и същи начин. С това, което сме се сблъсквали и продължаваме да се сблъскваме, е, че често траекторията е една, целите са тези, даже имаме връзка по радиостанцията, но си летим на различни височини и нищо не се получава.

Когато ви съблазняват най-вече с пари, а после с длъжности, помислете дали можете да летите толкова “ниско” или напротив твърде “високо”, за да сте на една плоскост с компанията. Нямат никакво значение скорост и модерност на самолета, ако ескадрилата ви е на друга височина.

Вие, собственици на бизнес, мислете дали тези модерните, даже понякога „вълшебните“, летят на вашата височина? Няма да задавам повече въпроси, този е достатъчен.

Най-грозното е, когато не летите с клиентите си на една и съща височина. Маркетингът прави Фокус групи, маркетингови изследвания, всичко е точно, траекториите съвпадат. Пускай новия артикул… и после К’ВО? Траекторията уж е една, но височината на продажбите различна... И после търговците - опъвай тирантите да ги съединиш тези различни височини на очаквания и реалност.

Затова внимавайте не само в траекториите и целите, но и във височините, защото небето е високо, а радарът (маркетинговото проучване) плосък…