fbpx Времето не ни чака... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Времето не ни чака...

Всяко едно поколение има различна оценка на ресурсите, които изразходва, но най-вече това е валидно за времето. Колкото повече се удължава човешкия живот, толкова повече голяма част от нас, хората, го прахосваме. Искрено се учудваме как навремето хората на 24 години са били пълководци, учени, открили или измислили значими неща, революционери като Ботев и Караджата. А сега какво? 
Както последните проучвания сочат, средно младите мъже живеят до 32 годишна възраст с родителите си. Все повече смятаме, че времето е наше, а дали е така? 

Много е популярна фразата, че човек се ражда два пъти на тоя свят - веднъж с физическото си рождение и втори път, когато разбере защо се е родил. За мен, лично, второто все още е загадка, но спокойно мога да перифразирам тази реплика, че втори път се раждаме, когато осъзнаем, че времето не е безкрайно и че трябва да го ценим във всяко едно отношение.

Да ценим времето с родителите си, да ценим времето с децата си, да ценим времето със себе си. Всеки един миг, който не е прахосан, е изживян смислено, независимо дали сте на работа или в почивка. Вчера ми беше зададен един изключително труден въпрос за отговор. 

Докога да даваме шанс на новите служители – очакваха отговор в месеци – 2, 3, 6, 9? 

Естествено такава рецепта няма. Моят отговор е - докато имат желание да учат и да използват времето в работата си за това да стават по-добри, не виждате ли това в техните очи и поведение, каузата е загубена. Ако новото ви попълнение вече не се катери нагоре, а е на платото и ако това ви устройва, дръжте го. Ако ли не - или се опитайте да го дръпнете нагоре или го махайте, не си губете времето взаимно.

Друг интересен казус, който все по-често възниква, е бързото напускане на служителите и това в интерес на истината е не само тук, но дори и в Ташкент, например. Наскоро имах случай - човек започнал сутринта в счетоводството, да напусне вечерта на същия ден. Някои от младите хора не искат да си губят времето там, където не се чувстват на място. Те напускат в деня на започване, след седмица или две. Така не пилеят не само собственото си време, а и вашето. Няма смисъл да се обучавате и т.н., и после след три месеца да ви кажат „… ми изчаках, но това не е моето“ и да започва всичко наново. Реално в този случай загубилият е основно компанията, а не младият кадър. Затова тези, които напускат бързо, са откровени с вас и не им се сърдете, а им бъдете благодарни. 

Концентрирайте се максимално върху тези, които имат желание да останат, покажете им, че сте готови да им дадете летящ старт, да ги научите, да им давате проекти, да ги развивате със скоростта на Фитипалди и Сена. Няма време и новаците искат всичко да става бързо. Това е един от основните проблеми в момента. Много компании живеят във време, което не е адекватно на съвремието и като скорост, и като манталитет и затова не могат да си намерят хората, които им трябват.

Всички тези трансформации, които ни се случиха през последните три години, като КОВИД и войната показаха на младите, че няма смисъл да си харчат времето. Не се знае какво ще се случи утре и те искат да живеят сега. Да изпълнят „сега“-то със смисъл, а не да чакат нещо утре или след 5 години. 

Харесва или не харесва, това е положението и ние не може да не се съобразим, че младите хора се събудиха. Трябва да се събудим и ние, както казва една от участниците в журито на прослушването на Сюзън Бойл в Britain’s got talent: „This is biggest wakeup call ever“. 
 
Ако си останем в нашето време, ще сме анахроници и ще се бутаме в кривите огледала на собствения си лабиринт. Дигитализацията е само върха на новия айсберг. Всеки един от нас трябва да си направи труда да се събуди, да види айсберга пред себе си, иначе ще се сблъска с него, точно както Титаник. 
И както на Титаник е имало много богати хора, които са загинали, така и много компании, независимо от големите си ресурси, ще потънат. Просто ще се сблъскат с новата оценка на времето като ресурс от новите поколения. 

Скоростта на живот се засили неимоверно много и това е новата реалност. Събудете се!