fbpx Еволюцията на виното | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Еволюцията на виното

Еволюцията на виното

Традициите и вкусовете се менят непрекъснато. Тази максима важи и за виното. Доскоро се смяташе, че виното е непроменлива величина - оказа се, че това е голяма грешка. Комисарят на ЕС по земеделските въпроси Франц Фишер се пребори за внушително увеличение на субсидиите за европейските винопроизводители. Тази стъпка се предприема, за да може старият континент да бъде конкурентоспособен с цените на виното, произвеждано от т. нар. “Нов свят” (Австралия, Южна Америка и САЩ).
Европейските производители се страхуват, че увеличаващият се внос на вино от Америка и Австралия ще промени световния винен ред, в който Европа по традиция доминира. От непрекъснато разрастващия се внос страдат най-големите производители - Франция и Италия.
През последните няколко години ЕС е наводнен от евтини, добри вина, произведени в Южна Америка и Австралия. Най-голямата борба за надмощие се води от Аржентина и Чили - те са инвестирали милиони, за да подобрят винопроизводството си и няколко години по-късно това дава резултати.

Въпреки неравностойната битка между Стария и Новия свят, Европа все още удържа позициите си

Например в Англия през 2005 г. са продадени около 300 млн. литра френско вино, на фона на 57 млн. л австралийско и 8 млн. л чилийско вино.
Световното винопроизводство нараства постоянно, благодарение на инвестициите на страните от Новия свят, които тепърва навлизат в тази индустрия. Европа засега задържа лидерските си позиции, но трябва да промени експортната си политика, ако иска да остане конкурентоспособна. Италия е първата европейска страна, която разбра, че не може да се лежи на стара слава и започна да разширява пазарите си. Световната винена търговия претърпя значителни промени през последните няколко години. Страните от Новия свят започнаха да разпределят помежду си пазарите, на които доскоро монополист е била Европа, докато Европейският съюз планира стратегии за удържане на досегашните позиции. Трите най-големи европейски производители са Франция, Италия и Испания. Годишно те произвеждат общо 193 млн. хекто-литъра (хл).
Европейците са и най-големите консуматори на вино. За изминалата година те са били 68 % от хората, които пият вино. На година се изпиват 230 млн. хл в света. 20 % от ценителите на виното са в Америка, а в Азия са 6 %. Французите и италианците пият средно по 50 литра вино годишно, докато в Америка се падат по 7,5 литра на човек. Виненият експорт на Франция надвишава 15 млн. хл годишно, за Италия сумата е 13 млн. хл, а в Испания - 12 млн. На четвърто място в експортната класация е Австралия с 5 млн. хл, следвана от Чили с 4 млн. хл.
След тях се нареждат САЩ, Португалия и Германия.
При страните с най-голям внос на вино на първо място се нарежда Русия с 14 млн. хл внос годишно. Германия е на второ място с внесени 12 млн. хл. Трети са САЩ с над 6 млн. хл, Франция е на четвъртото място по внос на вино - 5 млн. хл годишно.

Световната винена индустрия годишно отчита над $ 100 млрд. приходи

През последните години средният купувач отделя повече средства за по-скъпи вина. Прогнозите са до 2008 г. продажбите на вино в света да се увеличат с 14,7 %.
Над 30 млрд. бутилки вино са продадени през 2005 г. 17,5 % от тях са били на цена между 8 и 16 лв., а до 2008-а г. се очаква търсенето им да стигне до 18,3 %. Евтиното вино все още масово покрива пазара, въпреки че тенденциите за евтините винени продукти вървят надолу. Потребителите предпочитат по-скъпите, но и по-качествените вина. Именно в тази посока се ориентират и големите производители - тяхната цел е да оптимизират качеството, но и да предложат атрактивна цена.

Неотдавна най-големият производител на вино в света - Европейският съюз, прие 10 нови страни-членки. От тях шест държави имат дългогодишни традиции във винопроизводството. Това са Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Словакия и Словения. С приемането и на Румъния и България ЕС ще прибави още 500 000 хектара лозя към тези, с които вече разполага. Сред новите членове на ЕС, Унгария е най-големият производител на вино. “Много се радваме, че Унгария е вече част от ЕС” - казва изпълнителният директор на Токайската винарна, която освен най-известната, е и най-голямата. “Свободният достъп променя всичко - бюрократичните бариери са в миналото. Сега клиентите ни могат да си поръчват вино директно от нас.”

 

Италия
В Италия се произвеждат около 40 млн. хлгодишно. Вносът е 1,8 млн. хл на стойност $ 329,16 млн. Износът на вино е над 15,8 млн. хл на стойност $ 3,7 млрд.
Благодарение на добрия климат в Италия през последните две десетилетия винената реколта се увеличава от година на година. Износът на вино се е повишил с 15 % през последните години. Главно се изнася вино за Германия, САЩ, Англия, Франция
и Швейцария.

Испания
Продукцията на Испания възлиза на над 40 млн. хл. Годишно се внасят 400 000 хл на стойност $ 122,3 млн., и се изнасят 15 млн. хл за около $ 1,90 млрд. Испанските лозови масиви запазват стабилност през последните 3 години. Испания продължава да бъде страната с най-много лозя в света, но въпреки това се нарежда на трето място сред производителите в Европа. Повишава се консумацията на искрящи вина сред испанците, но все още най-предпочитани си остават трапезните вина. Испанците пият по 32 литра вино годишно. Износът на испанско вино се е увеличил с 9 % през последните години и е стигнал до 12 %. Най-големите клиенти на испанското вино са Франция, Германия, Португалия, Италия и Англия.

Германия
Германия произвежда над 8 млн. хл, вносът е около 14 млн. хл, на стойност $ 2,3 млрд., а износът е около 3 млн. хл, на стойност
$ 640 млн. В зависимост от климатичните условия продукцията на вино в Германия може да варира в големи граници. От 9 млн. хл – до 15 млн. хл годишно. В Германия масово се произвеждат бели вина – над 70 % от германската продукция. Това е и единствената страна в Европа, в която консумацията на вино се увеличава. На глава от населението се падат по 23,5 литра, за разлика от 1996/7 г., когато са се пиели по 21 литра годишно.

Франция

Държавата е най-големият производител на вино в Европа. Продукцията на страната е над 50 млн. хл, вносът е около 6 млн. хл. на стойност $ 667 млн. Експортът е рекордните 16 млн. хл, на стойност $ 7 млрд. Не случайно Франция е на първо място в света. Климатът там е възможно най-добрият за отглеждане на лозя – сухата и студена зима, топлото и дъждовно лято помагат на гроздето да узрее бързо и да се получи предвидената реколта.
Най-големите вносители на френско вино са Англия, Германия, Белгия, Холандия и САЩ. Силните антиалкохолни кампании, които се провеждат в страната, пречат на винарите да продават спокойно продукцията си на вътрешните пазари. Правителството е взело мерки за подпомагането на тази легендарна френска индустрия.

Австралия
Континентът годишно произвежда 920 млн. литра, от които 402 млн. л се продават на вътрешните пазари, а 516 млн. л се изнасят за Англия, САЩ, Нова Зеландия, Канада и Германия. Винопроизводството е сериозна индустрия в Австралия. В тази сфера работят над 30 000 души. Австралийците масово предпочитат трапезните вина – 87 %. През 2003-2004 г. държавата прескача бариерата от $ 4 млрд. приходи от винената индустрия и с това заявява на света, че се превръща в сериозен конкурент за останалите страни.

Други държави
Чили, САЩ и Южна Африка също се борят за място във винената индустрия. Благоприятните условия за отглеждане на лозя карат много чуждестранни инвеститори, дори французи, да се насочат към тях. Специалистите са на мнение, че “Новият свят” тепърва ще показва възможностите си във винопроизводството.
Говори се, че от всеки 100 евро в световната търговия, 20 са от продажбата на вино. Маркетинговите специалисти считат, че има още много незавладяни територии – в САЩ например над 240 млн. души не пият вино. Американците все още нямат изграден навик да пият вино без да имат специален повод. Един от големите вносители на вино е Русия – там най-много се харесва италианското вино. Във всеки реномиран ресторант може да се избира от различни италиански марки на цена от 10 до 30 евро. В Китай и Индия се внасят най-вече калифорнийски вина.
Китай е пазарът – загадка за производителите на вино. Там тепърва навлиза европейското вино и не могат да се дадат сигурни прогнози за бъдещето. Индия е солиден пазар със своите над 1 млрд. жители, като 740 млн. от тях са консуматори на алкохолни напитки.

 

Новите членове на ЕС произвеждат едва 4 % от общото количество и като цяло качеството на виното е на средно ниво. Но това е на път да се промени.
Когато пазарите се отворят конкуренцията ще е огромна. Загубите или печалбите ще са в големи мащаби. Магазините ще се напълнят с вносни вина от Италия, Франция и Испания, които ще превъзхождат останалитеи като качество, и като цена, което ще принуди някои от местните винарни да затворят врати.
Това е едната страна на нещата. Конкуренцията може да послужи и за силна мотивация на стабилните винарни. При този тип международна търговия, най-добрият подход си остава търсенето на специфична за пазара ниша, която може да се заеме от производителите. В световния доклад за винопроизводство се споменава, че най-атрактивно за експорт вино от Източна Европа е българският Мавруд. Именно това е удобна ниша за производство на стойностен продукт, който да се търси на европейските пазари.

Facebook коментари