fbpx Децата в България развиват едва 61% от потенциала си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Децата в България развиват едва 61% от потенциала си

Според последното изследване на индекса на човешкия капитал на Световната банка едно дете, родено в България, може да достигне едва 61% от своя потенциал, ако получи най-добрите здравни грижи и завърши пълния цикъл на най-доброто образование. В отговор на тези тревожни статистики, инициативата „Четем - разгръщаме светове“ се фокусира върху позитивната промяна. Тя придава на четенето ключово значение, тъй като то е основата на грамотността, на критичното и творческото мислене, както и развитието на емоционална интелигентност. Тези основни елементи имат потенциала да променят средата и възможностите за развитие на всяко дете.

В деня на будителине в Гьоте-институт се проведе дискусия на тема „Как се отглеждат бъдещи будители“, част от кампанията „Четем - разгръщаме светове“, организирана от верига книжарници Orange и фондация „Детски книги“. По време на събитието специалисти в областта на детските издания отговориха на важни въпроси, свързани с ползите от четенето в ранна детска възраст. Вал Стоева - основател на фондация „Детски книги“, авторът Цвета Брестничка, редакторът Албена Раленкова и илюстраторът Дамян Дамянов споделиха как четенето помага на децата да развият потенциала си, а също така разкриха процеса зад създаването на качествени детски книги.

„Чрез кампанията „Четем - разгръщаме светове“ даваме възможност на родителите да използват най-добрите инструменти за отглеждане на млади читатели – точните книги и базирани на науката съвети. Възрастните играят основна роля, подпомагайки избора на книги, които не само забавляват, но и насърчават активното развитие на децата, разширявайки техния светоглед. Писането за деца всъщност не е никак лесно занимание, това е отговорност. Но и при книгите, както и при децата, винаги се вижда, когато в тях е вложена любов, мисъл и уважение към детската личност.“ - коментира Вал Стоева, основател на фондация „Детски книги“.

Списък с над 500 книги, подбрани внимателно от екипа на фондация „Детски книги“, имат силата да променят нагласите на децата към четенето. Тези издания са близки до нуждите и интересите на днешните подрастващи и се отличават с високо качество на текстовете, илюстрациите и полиграфията, което допълнително подпомага развитието на читателските им умения.

„Кампанията „Четем - разгръщаме светове“ представлява вдъхновяваща възможност да се обединим като общество и да инвестираме в образованието и културното обогатяване на нашите деца. Чрез съвместното ни партньорство с фондация „Детски книги“ създаваме специални моменти, които ще оформят бъдещето на новото поколение.“ - сподели Ния Арсениева, изпълнителен директор на книжарници Orange.

Националната кампания „Четем - разгръщаме светове“ има за цел да насърчи четенето на книги сред децата до 13-годишна възраст в отговор на увеличаващата се функционална неграмотност сред младежите у нас. Заедно с това 10% от продажбата на всяка книга от одобрения списък се даряват в подкрепа на дейностите на фондация „Детски книги“.