fbpx Как да спазваме етикета при интервю за работа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да спазваме етикета при интервю за работа

Нова годна - нов късмет! Дали не е време за да си намерите нова работа? Днес може би повече от всякога интервютата за работа са онзи спасителен пристан, на който хиляди хора се надяват да акостират успешно. Критериите на работодателите се повишават постоянно, защото и изборът е по-голям и понякога някой дребен елемент в поведението ви при срещата може да “обърне каруцата”. Ето защо ако ви предстои интервю за работа добре е да знаете някои основни правила, които ще ви помогнат да представите себе си в най-благоприятна светлина. Но да започнем от “задочното” представяне.

Изпращане на CV
Когато кандидатствате за дадена позиция и изпращате биографията си адресирайте я до конкретната фирма, така че работодателите там да разберат, че наистина искате да предложите своите професионални възможности за тях, а не че сте изпратили просто защото сте видели, че търсят човек за дадена длъжност. Почти веднага ще ви отрежат, ако видят че сте написали “кандидатствам в поверената ви държавна институция”, а всъщност става въпрос за позиция във частнтата фирма “Х” ООД. Също така няма на какво да се надявате, ако кандидаствате за позиция “редактор с бизнес насоченост”, а до сега сте били сервитьори или крупиета. Всеки има право на опит, но резултата няма да положителен.

По телефона
Много лошо поведение е, когато от фирмата ви звъннат за да насрочат час на интервю, а вие започвате да разпитвате: “Всъщност за коя точно позиция става въпрос?”. Това говори, че сте изпратили доста мейли със CV-то си и вече не си спомняте фирмите и съответните позиции в тях. Най-добре е, ако не “включите” от къде ви търсят, да попитате – “извинете, не чух добре от къде се обаждате” , след което да благодарите за проявения към вас интерес и след това да започнете да ровите из мейлите за кой точно става въпрос. Не разпитвайте за подробности по работата по телефона. Ако по някаква причина не може да вдигнете телефона и след това не върнете обаждането значи, че нямате особен интерес. Втори път няма да ви потъсрят.

Елате на време
Не си позволявайте да закъснеете за интервюто. Този показател е достатъчен за работодателя. Оправданието, че трафика ви е забавил изобщо не е валидно. Най-добре е да дойдете десетина минути по-рано.

Не дъвчете дъвка
Изглежда изключително непрофесионално да дъвчете дъвка. Освен това, не носете никаква храна на интервюто, дори да възнамерявате да я ядете по-късно.

Не пушете
Катогорично забранено е да пушите по време на интервю. Дори и да се случи абсурдната ситуация да ви разрешат. Ако пушите преди това, уверете се, че не миришете на цигари, когато влезете. Най-добре е остраните лошия дъх с ментов бомбон.

Изключете мобилния си телефон
В никакъв случай не отговаряйте на телефонно обаждане, докато сте на интервю за работа. Най-добре изключете телефона си, защото дори и само вибрацията му може да ви разсее. Би било дразнещо мелодията да прозвучи по време на интервюто. Същото важи за четене на съобщения.

Ръкувайте се здраво
Важно е да дадете подходящо ръкостискане. Когато се ръкувате с някого, дръжте здраво ръката му, но все пак не се опитвайте да я прекършите. Не се оптивайте и да я задържите прекалено дълго. Трябва да гледате другия в очите и да се усмихвате, докато правите това. Имайте придвид, че първото впечатление се създава именно при ръкостискането и много от работодателите правят нарочно този жест. Той мигновенно може да повлияте на по-натътшние разговор.

С добра стойка
Важно е да седите и вървите с изправен гръб. Също така се движете с прилично темпо. Интервюиращите няма да харесат човек, който изглежда бавен и уморен.

Усмихвайте се
Известно е, че усмивката кара хората около вас да се чувстват щастливи и предразположени. В същото време постоянното усмихване издава вътрешна нервност.

Гледайте интервюиращия в очите
Докато говорите, уверете се, че гледате интервюиращия в очите. Така ще изглеждате по-уверени. Освен това, така той ще остане с впечатлението, че казвате истината.

Не прекъсвайте
Дори интервюиращият да говори прекалено дълго, оставете го да довърши и не се опитвайте да го прекъснете. След като той приключи, и вие ще получите своето време да кажете, каквото искате.

Не жестикулирайте
Не кършете пръсти, не си играйте с хартийки или каквито и да е предмети. Също така не размайхвайте ръце докато обяснявате, дори и да сте по-емоционален човек. Това ще ви направи да изглеждате нервни. Стойте спокойно, изправени и с лека усмивка.

Не оглеждайте помещението
Ако оглеждате стаята, вместо да гледате интервюиращия, ще изглеждате сякаш ви е скучно или не внимавате.

Покрийте тауировките
Ако имате татуировки, добра идея е да ги покриете. Има длъжности, които предполагат строг бизнес стил на обличане, които не се вписват в него.

По дрехите посрещат
Дрехите са едно от първите и основни неща, по които интервюиращият съди за вас и вашата подготовка.
При интервю за техническа длъжност се предполага да сте облечени по-всекидневно, спортно-елегантно. Това няма да ви представи зле, тъй като се предполага, че е облеклото, с което се чувствате удобно за работа(но не с развлечена риза и с няколко ката тениски под нея).

За маркетинг и HR длъжност - трябва да сте по-стилни и да имате вид на личност, която се изправя смело пред предизвикателствата.

За търговския представител костюмът е задължителен. След като даден клиент е водил целодневни преговори с ваши колеги от други компании, би изглеждало несериозно и недопустимо той да си купи желания продукт точно от вас - не костюмирания търговски представител, който приема работата си на шега.

Финансовите длъжности изискват прецизност, както в действията ви, така и в облеклото.

Обувките е добре да бъдат елегантни и максимално съобразени с облеклото. Забравете за прекалено високите токове или ботушите върху дънките. Ако сте спортен тип и не се разделяте с кецовете си, поне за кратко ще трябва да направите този компромис. Небрежният вид може да е плюс единствено ако професията ви е свързана с изкуство и пресъздава ексцентричността и свободата на характера и фантазията ви.

Цветовете не трябва да са твърде крещящи. Натрапчивите нюанси на розово, зелено или оранжево са твърде нежелателни. Не е добре да слагате и дрехи с тигрови, зеброви, леопардови и всякакви агресивни животински десени. Всички останали цветове са подходящи. В никакъв случай не се чувствайте длъжни да се облечете само в скучни, „скромни“ цветове или изцяло в черно. Бъдете максимално близо до естествения си вид, без прекалени крайности.
Общите правила изискват да проучите бизнес етикета на съответната компания, в която отивате и да се облечете подобаващо за него.

Като имате предвид всички тези съвети, можете да отидете на интервю за работа и да спечелите желаната позиция.