fbpx Имате ли наръчник за използването на поколението Z? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Имате ли наръчник за използването на поколението Z?

Преди две-три седмици се обадиха от отдела за човешки ресурси на голяма верига супермаркети и проведохме следния разговор:

- Здравейте, запознахме се на едно събитие и доколкото си спомням, Вие се занимавате с поколенията?
- Да, правилно сте запомнили.
- Прекрасно, имате ли някаква инструкция за това как да работим с "зетовете" (поколението Z, не зетьовете)? Ние ги назначаваме, но оперативните мениджъри не знаят как да ги използват. Трябват ни конкретни инструменти, които да им предоставим, за да прилагат и да дават веднага резултати.
- Съжалявам, нямаме такова ръководство, можем да дадем по-обща представа за техните ценности.
- Не, това не ни трябва. Довиждане.

И преди да успея да кажа "довиждане", чух затварянето на слушалката...

Много от мениджърите не могат да се справят с представителите на това поколение, дори и вкъщи. Те си представят, че като дойдат на консултация или поръчат обучение, ще получат някакви вълшебни думи, някаква абра-кадабра и като ги произнесат и размахат вълшебната пръчка, купена от магазин с копия на пръчката на Хари Потър, от следващия ден новите млади служители ще започнат да идват на работа точно в 8:30, усмихнати и мотивирани, пеещи химна на завода. Както обичам да казвам, понякога само си го мисля, нямам такива заклинания в пазвата си. Ако ги имах, щяха да ме канят в Давос, а не в Русе и Варна. Но не само аз нямам такива готови решения, нямат ги и колегите ми, и в склада, както казваха в соца.

Работата с хора, тяхната мотивация и влагане на смисъл в това, с което се занимават на работното място, е труден и изпълнен с препятствия лабиринт. Няма готови решения, няма бързи резултати. Те нямат копче за пускане на различни програми, не са перални. Да, безспорно са ни трудни за разбиране, тъй като ни израснаха под носа, без да им обръщаме особено много внимание, оставяйки ги да си играят на таблети, да си пишат в телефоните с приятели или неприятели. Ние, техните родители, ги оставихме да се оправят така, както нас ни бяха оставили и те станаха такива каквито ги виждаме в момента. Взели по нещо от нас и отхвърлили друго, обикновено това, което пък ние искахме да вземат. Меркантилни били - да, защото ние ги направихме такива и средата, която все по-силно влияе през технологиите. Оставяйки ги да се блещят пред екраните, ние, техните родители, ги изоставихме в тяхното пътешествие за навлизане в този свят и съответно те навлязоха в дигиталния сами, оставяйки ни пред вратата му. Много от поколението Z блокират родителите си и близките си в Инстаграм, за да не виждат техните постове и с кой си пишат. Държат дигиталния свят да е личен, макар че колко може да е лично нещо, което го виждат 200-300 или пък 2-3000 други като теб, макар и голямата част от тях непознати. 

Ценностната система на това поколение е създадена на база наблюдението на предишните две поколения и до голяма степен приемане на някои и отхвърляне на други ценности. Животът им няма да е лек, независимо, че от материална гледна точка са най-осигуреното поколение. Очакванията на цялата рода към тях, технологичните предизвикателства с които ще се сблъскат тепърва, борбата да не си излишен като бойна единица в бизнеса или обществото като цяло - пред тези предизвикателства предстои да се изправят тези млади хора. Сблъсъкът с действителността на работното място, адаптацията и подходите в комуникацията между тях и колегите им от другите поколения ще ги карат да се чувстват като Робинзон Крузо (макар, че те не знаят кой е този, както и Том Ханкс в ролята му Корабокрушенеца също не са чували) на самотния остров и даже Петкан няма да го има, независимо, че около тях ще гъмжи от по-възрастни колеги. 

Както ръководителите в бизнеса не знаят какво да ги правят, така и те не знаят какво правят там, това е основният проблем и ако не намерят смисъл да работят във вашата компания или ще напуснат или вие ще ги уволните след някой месец, дори седмица. Подходът към тях наистина не е лесен, но пък имат заложби и разбирания за света, които могат само да са ни от полза, защото така или иначе в рамките на следващите 15 г. един милиард „зетове“ ще се влеят в легионите на потребители и служители. Въпросът е как да влязат и във вашите легиони. 

За да имате поне някакъв ориентир, намерете начин да разберете какви са техните ценности и се опитайте да се адаптирате като мениджъри и служители към тях, те към Вас няма да се адаптират.