fbpx Чувате ли изстрелите предназначени за вас? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Чувате ли изстрелите предназначени за вас?

“Щом чуваш изстрела, значи не е бил за теб...” - Самюъл Джаксън, “Бодигард на убиеца”

Вчера, докато отпивах първата си глътка от вечерното 12 годишно, една реплика, казана ехидно от страна на героя изпълняван от големия Самюъл Джаксън, направо ме зашемети.

“Щом чуваш изстрела, значи не е за теб” - замислих се колко често тази мисъл е валидна и за бизнеса. През последните няколко месеца много от собствениците на традиционен бизнес се оглеждат и се пазят от канонадата на онлайн търговията. Не забелязват промяната в нагласите на клиентите и техните очаквания, а всъщност този изстрел най-често е предназначен за нас и ние не го чуваме. 

В повечето случаи се пазим от изстрели, чиято мишена изобщо не сме ние и обратно - не забелязваме изстрелите, които обезкървяват организацията, която управляваме, защото не ги чуваме.

Един от най-често случващите се варианти на такъв “тих” изстрел, е да бъдем сменени като доставчик, без дори да разберем защо и да се усетим, че нещо става чак след три-четири месеца. В началото дори нашите “симпатични търговци” да бъдат попитани какво се случва, обикновено ще отговорят: „А, нищо - всичко си е наред”. Чак след време ще се усетят, че това не е баш така, но вече е късно - колелото си се е завъртяло и без нас. 

Често при разговори с бизнес партньори и клиенти забелязвам тенденцията за вторачване в големите канонади – предсказанията на Илон Мъск, развода на Джеф Безос, изказването на Джак Ма от последната седмица и т.н. Разсъждаваме за бъдещето на криптовалутите, но не правим пълна ревизия на склада във фирмата вече втора година. 

Пазим се от всякакви изстрели, но не и от тези, които наистина ни застрашават – изстрелите на конкуренцията, на нелоялните служители, на променящата се конюнктура. 
Залягайки и пазейки се от изстрели и откоси, които чуваме, всъщност ставаме лесна мишена за реалните заплахи. В сегашната среда е много важно да оценим откъде може да ни атакуват, а не да се водим по общата шумотевица. Защото има много видове стрелба, както на фронта, така и в бизнеса:

-    Ракетен обстрел - например промените от технологични нововъведения, които променят пазара, 
-    Артилерия - голяма компания отваря клон във вашия град или квартал.

Тези изстрели все пак може да се “чуят”, но има случаи, когато стрелбата по нас е снайперистка, от далеч и доста прецизна – конкурент, на база източване на данни от нашата компания, атакува нашите клиенти. Такива изстрели са наистина животозастрашаващи. 

Но най-фаталните, в голяма част от случаите са изстрелите в тила - от близо и с опрян заглушител, идващи от собствения ни мениджмънт или съдружник. Тогава наистина е трудно да се реагира, затова трябва постоянно да сме нащрек, както за нагласите на пазара, така и тези на служителите ни. Тихият изстрел може да дойде дори от тези до нас! 

Най-важното е да не се залъгвате, че всичко е наред.

Да бъдете проактивни по отношение на нагласите на клиентите и постоянно да следите клиентската удовлетвореност и нагласите на ключовите служители в компанията. 

Само така може да чуете дори изстрела предназначен за вас.