fbpx Инвестирайте в изкуство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Инвестирайте в изкуство

Нулевите лихви по банкови депозити и таксите по някои от тях, карат все повече хората със спестявания да обръщат поглед към решения за техните финанси, с цел получаване на пасивен доход. И докато повечето анализи са насочени към традиционнните алтернативи (спестовен инвестиционен план, допълнително пенсионно осигуряване, спестовни застраховки, акции и други финансови активи, peer-to-peer инвестиции, криптовалути и др.), настоящият материал ще има за цел да Ви запознае с един нетрадиционен вид инвестиция.

Да инвестирате в изкуство може да бъде страхотна идея за нещо, което наистина обичате и харесвате, но може да се окаже и рисковано, което предполага да бъде извършено допълнително проучване. Настоящият материал има за цел да представи накратко тази възможност предвид това, че пазарът на изкуство (картини и склуптори) се превърна в една от най-горещите нови инвестиционни мании през последните няколко години.

Какво трябва да вземем предвид при инвестициране в изкуство:

  • Търговията е силно зависима от развитието на COVID-19

Подобно на акциите и облигациите, изкуството също може да увеличава стойността на инвестицията и да носи доходност. Например, ако талантив художник продължи успешната си кариера и тя се разрастне, паричната стойност на това, което произвежда и твори, ще се повишава. Както при всеки друг пазар и при този растежът се определя от общата пазарна конюктура. Така например по данни на годишния доклад на Art Basel* световните продажби на пазара на изкуство и антики през 2018 г. възлизат на стойност над 67 млрд. щатски долара.

През 2020 г. , заради пандемията търговията е под натиск, заради несигурността на някои от основните пазари и продажбите в глобален план отчитат спад на годишна база от 5% до 64,4 млрд. щатски долара. Както голяма част от други сектори, така и този, за да се приспособи към новите условия и оцелее, се ориентира към онлайн продажби, които през изминалата 2020 г. достигат рекордните 12,4 млрд. долара, удвоявайки тези през 2019 г.

  • Изкуството е дългосрочна инвестиция

Печалбата от изкуството няма да се случи за една нощ и ако търсите бърза печалба е по-добре да не се занимавате с такъв тип инвестиции. Експертите препоръчват инвестиционният времеви хоризонт на инвестицията да бъде от 10 години и повече, така че тя може да се нарече дългосрочна. Много от инвеститорите в картини например, ги оставят на потомството си, така както когато закупят недвижим имот.

  • Пазарът на изкуство следва свои собствени правила

Основно предимство на изкуството/ произведението като актив е, че неговата стойност не се покачва или намалява с движенията на борсовия пазар. Дори ако Вашите акции не се представят добре, Вашата инвестиция в изкуство може да се представя добре. Накратко казано: основното предимство на този тип инвестиция е добра възможност за постигане на диверсификация на портфейла. В идеалният случай, макар и не винаги, изкуството ще продължи да повишава стойността си с течение на времето.

  • Изкуството е рисковано начинание

Всяко произведение е уникално, а пазарът на изкуства, както всеки друг пазар има своите възходящи и низходящи трендове. Това не е подходяща инвестиция, ако не сте склонни да поемате риск, тъй като е невъзможно да се определи истинската стойност на произведението, което закупувате (определя се от репутацията на твореца/ художника и икономиката като цяло).

  • Как може да се инвестира в изкуство

Факт е, че в България този тип инвестиции са непознати, възприемат за като екзотични от средностатистическият българин и пазарът е неразвит, което затруднява ликвидността. По данни на доклад „The art market 2021” страната с най-развит пазар е САЩ с дял от 42% от световната търговия с изкуство, следвана от Китай и Обединеното кралство с 20% от общата търговия с изкуство в световен мащаб.

Основните начини, по който може да се инвестира са:

  • Чрез онлайн платформи (за търг и оценка)
  • Директно от галерия
  • Купувайки дялове в инвестиционен фонд

При онлайн търговията трябва да бъдете особено предпазливи, проверявайки легитимността на произведението. Ако не можете да направите това сами, можете да използвате услугите на оценител.

Интерес сред инвестиционната общност представлява възможността се инвестира във фонд, който купува вместо вас картини и продава акциите от него. Тази е една от най-атрактивните , тъй като не изисква специални познания, необходими за оценка потенциала за растеж на актива, тъй като фондът прави това, вместо Вас. При този вариант също се спестяват разходи за съхранение, тъй като не купувате и притежавате директно произведението на изкуството, а дялове от фонда.

Рискът от това да бъде закупен нелигитимен актив също е неутрализиран, тъй като експерти закупуват активи с висока стойност и проверяват неговата автентичност. В България единственият фонд, който предлага такава въможност е „Expat Global Art”.

Бих искала да завърша с едно предупреждение към онези, които възнамеряват да инвестират в изкуство и то е да не разчитате и възприемате този вид инвестиция като възможност да получавате стабилни доходи. Не забравяйте, че това е неликвиден актив (за разлика от акции, облигации и спестовни сметки), чиято ликвидност се приравнява към тази при продажбата на недвижим имот. Този тип инвестиране предполага инвеститорът да разполага с излишни средства и може да се каже, че е подходящ и характерен за такива, които поддържат  по-висок стандарт на живот.

В крайна сметка: не инвестирайте нищо в изкуството, което не можете да си позволите да загубите.