fbpx Шиндлер | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Шиндлер

Става вече традиция да пиша “колонки” по време на полета от Ташкент до Истанбул, но този път я започнах още на летището, докато чакам да ни качат в търбуха на желязната птица.

Преди дни ми беше тежко и в такива моменти, когато нашите дребни проблеми се опитват да ни превърнат в дребни хора, си пускам някой от наистина великите филми. Един от тях е “Списъкът на Шиндлер”. Гледайки този филм разбираш колко всичко ти е наред и как, ако искаш да направиш нещо, няма как да не стане. Сцената, която винаги ме разплаква, е моментът, когато на Хер Шиндлер му подаряват пръстен изкован от златни зъби на спасените от него евреи. На пръстена е гравирана фраза от Тората: Който спаси един-единствен живот, спасява целия свят. Колко актуално е и днес!

Аз тази вдъхновяваща фраза съм си я перифразирал за себе си така:

Който помогне на един бизнес, помага на всички бизнеси по света.

Често чувам “Абе, вие, консултантите, само доите пари от бизнеса”. Същото се чува за пиарите, маркетинга, тренерите и кой ли не още. Ние, търтеи, вкопчили се честния бизнес на хлебари или производители на мебели, например.

Когато започвам един проект винаги си задавам въпроса с какво ще помогна и как да го направя, за да е достъпно и изпълнимо, а не да е само красиви презентации и слова. Когато си дам отговор на този въпрос, се захващам, ако ли не - не!

Всеки път като погледна хората в залата и виждам там например 20 човека, а обучението ще е 4 часа, си поставям задача — какво трябва да предам като идеи, за да си струват тези 80 часа човешки живот, които ще изхарча. Тогава става страшно и отговорно, но се получава наистина нещо стойностно.

Докато пиша тези редове отлетяха самолети до Джеда, Казан, Санкт-Петербург, готви Франкфурт. Това ме кара да се замисля колко различен и шарен е света и винаги може да си полезен някъде из този свят. Някой да има нужда от твоята помощ, независимо в какво се изразява тя.

Помагането един на друг в бизнеса всъщност е най-силния и успешен модел за развитие през вековете.

Доказали са го народите, които са били най-гонени и преследвани по какви ли не поводи. Помагайте и давайте, за да се върне след време по начин, който даже не сте очаквали.

Може тази колонка да ви се стори клиширана и с малко проповеднически тон. Но единствената ми цел, е да ви провокирам, днес, утре и от тук нататък да не си задавате въпроса “Какво мога да им продам, а как мога да им помогна?” и парите ще дойдат от само себе си. Не само да фактурирате и да чакате плащане, когато се появи Халеевата комета или кацнат извънземните.

А “Списъкът на Шиндлер” е разтърсващ пример как може да се помага, независимо от всички препятствия и околни обстоятелства. Поклон пред хора като Оскар Шиндлер. Огледайте се, има и между нас такива. Бъдете един от тях по вашия си начин.

Помогнете на един бизнес и ще помогнете на целия бизнес свят!