fbpx Първо активно кредитно лято от 5 години насам | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първо активно кредитно лято от 5 години насам

Първо активно кредитно лято от 5 години насам

Лятото на 2012 г. е първото, в което потребителите се радват на специални летни промоции при ипотечните кредити. Те са насочени към купувачи на имоти, които отложиха ваканциите си на море и посвещават юли и август на огледи и подготовка на документи за покупка на собствено жилище. Предложенията на финансовите институции са изключително атрактивни и на практика стана възможно да получиш кредит срещу лихви между 6 до 7% и в лева и в евро – условия, които българския пазар рядко е виждал и преди кризата.

Според специлистите от Кредит център това е най-активното лято за последните 5 години лято. Купувачите са силно мотивирани да намерят своя желан имот, за да се възползват от изгодните предложения за кредитиране. При това огромен процент от тях могат да бъдат определени като „много стабилни и желани от банките клиенти.
През последните години финансовата култура на потребителите се е повишила и хората вече знаят много за пазара и поставят високи изисквания. Това удължава срока, в който избират банка, но той остава незначителен на фона на времето, необходимо, за да изберат имот. Над 85% от клиенти получават предварително одобрение, но в рамките на три месеца трудно успяват да открият своя имот.

Според кредитните консултанти хората вече не изпитват страх от дългосрочни финансови ангажименти – една тенденция, която владееше пазара от кризата насам, но държат на всяка цена да направят изгодна сделка. Това обаче понякога създава нереалистични очаквания и прави покупката невъзможна.

Купувачите тръгват с нагласата, че продавача може и трябва да свали не 10%, а понякога дори 20% от обявената цена. Когато разберат, че това не е възможно, се оттеглят. Ударните сделки са единици, докато масовите сделки са на цени близки до средните пазарни. Именно в нереалистичните очаквания на купувачите се крие и основната причина за все още свития пазар на имоти.

Изискванията на банките към кредитополучателите са близки до тези от преди кризата. Клиент с постоянен доход, който е на работното си място повече от 6 месеца и е с добро кредитно досие, на практика винаги ще получи финансиране. Проблемен все още е сивият сектор, където хората получават официално минимални заплати. За съжаление тези българи не могат да получат исканите от тях кредити, още по-малко на изгодните в момента нива, въпреки че най-вероятно биха могли стриктно да си ги изплащат.

Facebook коментари