fbpx Колонката на Гетов: Един скъп кон или три по-евтини? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Колонката на Гетов: Един скъп кон или три по-евтини?

Размислите ми от миналия понеделник относно “Мъртвите коне” предизвикаха не една и две полемики, поради което ще си позволя да продължа темата.

Една от дискусиите е била провокирана от въпроса: „Дали да сменим стар, опитен и все още в разцвета на силите си жребец, но изискващ много грижи и внимание и средства, с трима млади и все още неопитни, не толкова ефективни, но пълни с енергия и съответно по-евтини жребци?“.

Повече от естествено е, че няма еднозначен отговор и вариантите са в зависимост от много фактори, но все пак, как бих отговорил на такъв въпрос, ако ми бъде зададен?

Аз лично бих запазил лидера и бих взел вместо трима нови - един, който да има яснота, че ще бъде следващия водач, ако се представи отлично. Вярвам във вътрешната конкуренция в работна среда.

Много често след напускането или освобождаването на един опитен служител, който с течение на времето се е нагърбил с много активности и задачи, на негово място се назначават наистина трима. Виждал съм го неведнъж. Първоначалният плюс обаче, че тези тримата взимат по-малки възнаграждения, се стопява като сняг през май - за много кратко време нещата се променят и натиска от тях за по-високи заплати е като тритактов двигател. Съгласен съм, че понякога имат свежи идеи за промяна и желание за работа, но за съжаление обикновено не добрата координация и вътрешна комуникация в компанията започват да куцат поради много вождове (или мислещи се за такива) и малко индианци, и първоначалният ентусиазъм много бързо се изчерпва.

Внимавайте да не застреляте някой просто малко уморен кон, който в последно време е намалил темпото, което не означава непременно, че е станал по-неефективен или нерентабилен. Подсилете екипа с енергия, но не се лишавайте от опита.