fbpx Поколението Z - животът, за който ние само сме мечтали | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Поколението Z - животът, за който ние само сме мечтали

Първата статия за поколение Z (Зумъри) породи доста коментари, което значи, че темата е интересна и затова реших да продължа в тази посока.

Кои са Зумърите? 

Те са близкото бъдеще, подрастващите и вече навлизащи в социалния и икономическия живот на света. Всъщност за някои индустрии те са пълноправни играчи от няколко години и не говорим за играчките. Например такава индустрия е козметичната, където поколение Z изригна като потребител и даже специално за тях се създадоха редица брандове от техни музикални идоли. При това цените на тези продукти са доста над средното. Но да се върнем на основните характеристики на поколение Z.

-    Те са първото напълно цифрово поколение – много от децата Зумъри смятат, че по-голяма трагедия е да нямаш интернет, отколкото да нямаш вода и храна. За тях времето, когато е нямало интернет, е някъде между питекантропите и динозаврите. Технологиите за тях са част от живота и те не си представят живота без тях. 

-    Изключително меркантилно поколение – за разлика от предшествениците си, поколение Y, които са по-отдадени на каузи и на спасяване на света като цяло, Z спасяват само себе си и ги е грижа само за най-близките. 

-    Израснали са с героите на Дисни ченъл – Хана Монтана, Братята Джонас, Зак и Коуди, и разбира се не на последно място Спондж Боб Квадратни гащи. Те са израснали с изцяло глобални герои за подражание, т.е. националното при тях е много по-малко застъпено и различията между представителите на поколението в развитите икономики и у нас е почти изчезнало, за разлика от поколение Х и Y, при които то определено се чувства.

-    Друг интересен момент е тяхната асексуалност до късен етап на развитие. Можете да наблюдавате прегръдки и целувки от представителите на двата пола като приятели до много късна възраст. Те не бързат да порастват, даже напротив - опитват се да останат деца максимално дълго време. Светът на възрастните не ги привлича. По-скоро те ще се опитат да си създадат свои паралелни стандарти и свят, с които да влязат в света на възрастните, което ще е сериозен сблъсък - неизбежен и драматичен. 

-    Като цяло предпочитат да контактуват дистанционно и директния контакт е ограничен само до най-близкия кръг. Всички останали са на разстояние един месинджър. 

-    По отношение на брандовете са брандориентирани, но с много по - “грубо” отношение. Казано иначе - не са толерантни и лоялни, склонни са да плащат за марка, но само в случай, че тази марка отговаря на тяхното поколение като ценностна система. Не са склонни да прощават гафове.

-    Не можете да ги накарате да свършат каквото и да било у дома, ако няма файда за тях. Те търсят винаги изгодата и не са съгласни да харчат времето си за нещо, което няма полза лично за тях. Не обичат да бъдат сравнявани с другите и да бъдат включвани в колективни занимания, макар и начина им на обучение да е в голяма степен на проектен принцип и подготовка на презентации.

-    НЕ ЧЕТАТ и не искат да четат, мисленето им е “клипово”. Ако искате да привлечете вниманието на Зумърите, то запишете клип, който задължително трябва да е забавен и цветен, пък ако ще да говорите за финансови инструменти. Концентрират своето внимание максимум за 2-3 минути и КРАЙ. Ако искате да ги привлечете, то трябва да става безкрайно бързо и атрактивно, друг начин няма. Това ще е огромно предизвикателство пред компаниите за в бъдеще. 

Разбира се по темата може да се пише много, но важното е, че те са извоювали начина на живот, за който ние само сме мечтали - не хвърлят боклука, не купуват бира на по-възрастните и т.н.. Те са определящия фактор в семейството от много крехка детска възраст. В много случаи ние възрастните им се дразним и то много, затова че са постигнали това, за което ние като деца само сме си мечтали, като отношение на родителите и света като цяло!