fbpx Да хвърлим светлина върху лятното часово време | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да хвърлим светлина върху лятното часово време

Да хвърлим светлина върху лятното часово време

В края на тази седмица ще спим час по-малко, заради преминаване към лятното часово време. С наближаването на момента, в който ще преместим стрелките с час напред, всяка година възникват няколко въпроса: Кога през годината преминаваме към лятното часово време (DST)? А кога се връщаме към зимното? Каква е историята на „Пестенето на дневна светлина“? Защо се нарича така? Как да се подготвим за промяната на часовника? Ето няколко съвета, които Happy Dreams дават за да сме сигурни, че сме подготвени за скока напред и ще се адаптираме към по-кратките нощи.

Да хвърлим светлина върху… пестенето на дневна светлина

Какво е интересно за промяната на часовото време?

1874 г. - Смята се, че за първи път идеята за пестенето на дневната светлина хрумва на американския изобретател и политик Бенджамин Франклин. Основният му мотив тогава не бил (както сега) да се пести енергия или да се удължат светлите часове, а да се намали необходимостта на хората да купуват свещи.
1879 г. - В Нова Зеландия ентомологът Джордж Върнън Хъдсън представил пред Уелингтънското Философско Общество документ, в който е описана схема за пестене на дневна светлина.
1907 г. - В „Пилеене на дневната светлина“  страстният привърженик на ездата Уилям Уилет за първи път представя идеята за британското лятно време (BST), познато и като лятно часово време.
1916 г. - Великобритания най-накрая се възползва от преимуществата на BST и извлича максимума от утринната светлина, като приема лятното часово време година след смъртта на Уилет. На неговата надгробна плоча е записан следният епитаф: „Horas Non Numero Nisi Aestivas”, което в превод означава „Придържам се само към летните часове“.
1968-71 г. Тези години са известни като „постоянното лято“, защото Великобритания, например, запазва часовото време с час напред от средното време по Гринуич (GMT) цели 3 години.
По време на Втората световна война (1939 – 1945) във Великобритания, например, часовниците били измествани напред два пъти годишно (през февруари и май) и били връщани назад два пъти (през август и ноември), за да може максимално да се използва дневната светлина.

Екваториалните държави

Където слънцето изгрява и залязва по приблизително едно и също време не спазват лятно часово време, защото разликата е много малка през цялата година. Към момента лятно часово време е въведено в повече от 70 страни по целия свят. 

Днес лятното часово време почти винаги е час напред, но през годините е имало няколко варианти:
- Използвани са половин настройване (30 минути) или двойно настройване (два часа), както и  настройване за 20 и 40 минути.
- От 3 февруари 1942 г. до 30 септември 1945 г. повечето от Съединените щати са използвали лятното часово време целогодишно и са го наричали „военно време“.   

Япония, Индия и Китай са единствените големи индустриализирани държави, които не използват някаква форма на лятно часово време. Китай е имал самостоятелна часова зона от 1 май 1980 г. Там е било въведено лятно часово време от 1986 до 1991 г., след което идеята отпада. През първата половина на 20 век в Нова Зеландия понякога е било използвано половин настройване. Австралийският остров Лорд Хау (GMT +10:30) следва графика на лятното часово време, като стрелките на часовниците се преместват с 30 минути напред GMT+11, за да съвпада с източноавстралийското лятно часово време (AЕDT). 

Потенциални ползи от лятното часово време

Проучване на Кеймбриджкия университет сочи, че по-светлите вечери ще намалят емисиите на въглероден диоксид с 450,000 тона от електрическите централи във Великобритания, както и потреблението на електричество с до 4,3%.
3% средно достигнат процентен спад на престъпленията при допълнителен час светлина.
Както и подобрение на:
- Качеството на живот на възрастните хора;
- Търговията в Европа;
- Безопасността и производителността в строителството.

Потенциални негативи от преминаване към лятното часово време

Здраве - Смяната на времето  може да доведе до недоспиване и има потенциални здравни последици. „Рязката“ промяна в дневния график повишава риска от инфаркт с 10%.

Сложност - Непрекъснато променящата се природа на датите и правилата на лятното часово време означава, че някои страни се колебаят дали да го примат.

Селскостопанска дейност - Хората, които работят в сферата на селското стопанство се оплакват, че по-малкото количество слънчева светлина сутрин е вредно за тяхната работа.

Полемика - През 1999 г. кралят на Тонга Тауфа‘ахау Тупоу IV изместил стрелките на часовниците с час напред, за да изпревари съседно Фиджи в посрещането на новото хилядолетие.

Киберразмотаване - Изследване от 2012 година, публикувано в списанието „Приложна психология“ установява, че през първия понеделник от преминаването към лятното часово време през пролетта случаите на „киберразмотаване“ са се увеличили значително в повече от 200 метрополитена в Съединените щати, в сравнение с понеделниците непосредствено преди или след промяната.   

 

Как да се подготвите за скока напред

1. Обстановка - Взирането в компютри, лаптопи, телевизори, таблети или други устройства с ярко осветени екрани точно преди да си легнете може да попречи на съня. Оптималната температура в спалнята е 18 градуса. Препоръчва се и проветряване. Колкото по-тъмно е, толкова по-лесно ще заспите. Изключете или затъмнете всички ненужни източници на светлина като нощни лампи, часовници, зарядни за телефон и т.н.

2. Матрак - Важно е да опитате да спите на матрак, който е удобен за вас. Винаги посещавайте магазина и изпробвайте преди да го купите. Повечето експерти са единодушни, че получавате това, за което плащате – затова евтиният матрак може да ви струва скъпо по отношение на качеството на съня.

3. Възглавница - Спящите на една страна имат нужда от твърда възглавница, която да поддържа врата и главата им. Ако спите по гръб, средно твърдата до твърда възглавница ще осигури опора на главата ви. Меките възглавници са най-подходящи за онези, които спят по корем. Повечето хора не отделят достатъчно време за изпробването на възглавница – тествайте няколко модела в местния специализиран магазин преди да похарчите парите си.

4. Упражнения - Опитайте се да правите упражнения или да бъдете активни поне веднъж дневно. Упражненията точно преди лягане всъщност може да ви разбудят, вместо да ви приспят.

5. Дневна светлина -Излагайте се на слънце за поне 20 минути на ден – полученият от пряката слънчева светлина витамин D се свързва с мелатонина – вашият хормон на съня. Опитайте да се събуждате с естествената светлина сутрин като оставяте завесите или щорите дръпнати.

6. Храна/Стимуланти - Избирайте лека храна вечер. Намалете кофеина – особено в късния следобед. Чувствителните хора трябва да спрат да консумират кофеин поне осем часа преди сън.

7. Не забравяйте да смените стрелките на часовника си! 

 

Facebook коментари