fbpx Харчете повече, мили дами и спасете икономиката! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Харчете повече, мили дами и спасете икономиката!

Пускаш телевизора - криза, отиваш на форум – стагнация, отиваш в събота на разходка - навсякъде пълно с хора, не можеш да си намериш място да паркираш в синя зона, бензинът - 3 лв., караш в задръстване от кв. Борово до центъра на София за половин час (нормално е 15 мин.), коли повече от всякога…. И някак си задаваш въпроса: „Къде е таз’ криза бе?!“ 

Естествено, че я има, напълно се доверявам на макроикономистите и финансистите - щом казват, значи е така. А и аз я усещам в бизнеса, имайки предвид, че обученията са на 16-17-то място по приоритет в харчовете на компаниите. 

Миналата събота със семейството ми прекарахме из центъра на София - първо на кафе, после разходка, след това обяд и пак разходка, а вечерта театър. Това, което ми направи за пореден път впечатление, е, че 70% от посетителите на ресторанти, а даже и на театър (над 80%) са жени. Мъжете там сме, защото са ни завели жени. Слабият пол е този, който по отношение на харченето е много по-силният. Огледайте се следващия път колко маси около вас са пълни с приятелки на различна възраст и колко с двама-трима мъже, и какво консумират едните и другите, ако изобщо ги има. 

Още от 2000-та година, когато бях търговски директор на култовите по онова време сладоледени къщи Джимис, виждахме разликата при чисто женска компания и смесена. В смесената и жените не се отпускат, и мъжете са дървета. Разбира се, има изключения, но ако компанията в ресторанта е чисто женска – ехаааа, две-три бутилки вино и то от приличното, не много скъпо, но със сигурност добро, и разбира се и десерта, като се ползва индулгенция: “Какво толкова, един щрудел с ванилов сладолед..., все пак с приятелки не се излиза всеки ден.” 

Навремето, когато съм бил сервитьор, най-любимите клиенти бяха тези женски компании. Те не си правят сметката и винаги имат повече, често се карат коя да плати. На театър пък никога няма да видите два мъжки индивида самостоятелно. Тези, които придружават половинката си, по облеклото им ще разберете доколко са ги довели на сила - колкото по-размъкнати са, толкова мълчаливият протест, че са ги замъкнали на „женска постановка“, е по-силен. 

Жената е тази, която се държи до последно и прав какви ли не фокуси, за да може да ползва козметиката, която си ползва, да си купи нещо ново за пролетта, да си прави прическата и ноктите, въпреки кризите. Ние, мъжете, се отказваме много по-бързо от консумацията на каквото и да било, много бързо минаваме от малцово уиски на хубава домашна сливова ракия - какво пък толкова, нали и тя мота главата и даже по-качествено! 

Има чисто мъжки бизнеси, но те умират много по-бързо и много от тях се крепят пак косвено на жените. Как ли? Мъжете консумират, за да впечатлят жените, иначе можем да караме и както в казармата.
Сигурен съм, че ако „Ергенът“ е в обратна конфигурация, 10-12 мъже и една жена, още на първата седмица половината ще спрат да се къпят и бръснат и ще си цъкат лафче помежду си. Няма да има конкуренция, най-много да се сбият на футболна тема от нямане какво да правят. Докато ако оставите няколко жени сами - започва конкуренция, а тя в женския свят е най-силното перпетуум-мобиле - коя как изглежда, рокли, прически, маникюри, пластични интервенции и т.н. И ето, икономиката се върти, и то на сериозни обороти. 

Всичко това пиша, за да ви провокирам да се замислите дали вашият бизнес е атрактивен за жените? Дали това, което правите, е в тяхното полезрение? Ако ли не, бързо се пренастройвайте, защото иначе при първите студени повеи на есента и икономическата криза, ще изпитате сериозни трудности. 

Направете, така че вашият бизнес да е атрактивен за нежния пол и ще просперирате въпреки всичко. Жената винаги има повече скътано от един мъж. Тези ресурси тепърва ще излизат наяве. Замислете се върху този на пръв поглед елементарен анализ, но колкото едно нещо е по-просто, толкова е по-устойчиво и по-мощно на този свят.

Да сте живи и здрави, мили дами на всякаква възраст! Харчете, спасете икономиката, че ние мъжете няма да я свършим таз работа!