fbpx Говорете! Понякога едно НЕ е по-ценно от две ДА-та! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Говорете! Понякога едно НЕ е по-ценно от две ДА-та!

В момента тече подготовка на печатното издание на "Колонката на Гетов" и понеже искам проекта да стане читав, съм решил да включа рекламни страници в книгата - само 5 компании от различни браншове. Изпратих предложения към компании, с които съм работил и продължавам да работя. Реакциите бяха много различни - от такива, които се обадиха десет минути след получаване на предложението и казаха „заставаме зад проекта“, до такива, които ми драснаха, също на десетата минута, мейл и написаха, че не ги интересува. Много съм благодарен на първите, освен за самата подкрепа, защото създадоха увереност в мен, че не съм сбъркал. Също толкова благодарен съм и на вторите, тъй като си давам сметка защо не се интересуват и аз гледам нататък! Понякога едно НЕ е по-ценно и даващо повече информация от две ДА-та! 

Всъщност днешната колонка е за един трети вид - за тези, които получават мейли и телефони обаждания, и не отговарят на тях. Те просто не си вдигат телефона и тук не става въпрос само за конкретния проект, а за цялостната българската бизнес култура. 

Няма човек в нашата родина, който да не е бил отсвирен поне веднъж, да спрат да му вдигат телефона или да спрат да отговарят на мейлите му. Няма значение колко високо в йерархията се намирате и колко голяма е компанията, на всеки му се е случвало, а на тези, които е ежедневие, действа много демотивиращо. 

Много от служителите в компаниите живеят с този проблем ежедневно, даже някои от тях все едно са само в такава среда. Няма нищо страшно да кажеш „купих от друг“, „наех от друг“. Вашите конкуренти бяха с по-добра оферта, много се забавихте и т.н. Тази информация е много полезна и когато я дадете, отсреща ще са ви много благодарни (поне, ако човекът е сравнително нормален). Много от вас ще кажат нямам време да отговарям, получавам стотици мейли на ден - сигурно е така, досадници колкото искаш, но ако вие не можете, прехвърлете част от мейлите към ваш служител да отговори с две думи и да прехвърли потока за в бъдеще към себе си. 

Случва ли ви се, някой, който не ви е вдигал телефона една-две години, след това сам да ви звънне или ако пак да го потърсите да чуете отсреща: „Хей, как си?“, с тон все едно не сте се чували два дни? Аз лично нямам лоши чувства към такива хора, но помня как са се отнесли преди. Дори да получа мейл „сега не ми е до теб, имам си ядове“ ще съм много благодарен. 

Прощавам им, но ако ми кажат къде съм сбъркал или защо не им е било до мен, ще съм им още по-признателен! Не мълчете, това е много тъпа балканска черта. Елегантният отказ е част от бизнес културата и е нормално да го има в ежедневието ни. Мълчанието не е отказ, то е пренебрежение, а между двете има голяма разлика. В някои случаи и аз съм постъпвал така, но е било, защото съм забравил и мен ме забравят. Признайте си го чистосърдечно, аз така правя. Тогава човек ти прощава, разбира те, случва се на всеки. 

Недейте да се потопявате като руска подводница в Баренцово море, не е ОК да изчезнете за месеци и после да се правите, че всичко е в рамките на нещата, т.к. вие сте клиента. Това е все едно да смятате, че кралят не е гол, когато той е! Научете се да отказвате, а не да мълчите и да смятате, че това са две еднакви неща, ми не са! 

В руския език има една много любима за мен поговорка: “Земля ведь круглая и люди встречаютса миниум два раза” – „Нали земята е кръгла и хората се срещата минимум два пъти“. Но следващият път, когато се срещнете, много често ролите са се сменили, затова не мълчете не пренебрегвайте другите, може да ви потрябват за нещо и тогава може мейлът да бъде изтрит със същото пренебрежение, с което вие сте го направил преди 7-8 години. Бъдете учтиви и уважавайте труда на всеки, това ще ви помогне много, на мен лично ми помогна. През последните две години немалко хора, с които съм се държал човешки преди 10 години и съм им помогнал, сега се появяват като Халеевата комета и ми предлагат да работим заедно. Наистина земята е кръгла, не го забравяйте!

Уважавайте тези, които дават негативна обратна връзка, тях ги е грижа за вашия бизнес, те са склонни да работят с вас, но трябва да промените нещо, което тях не ги устройва. Всеки един от нас предпочита да го хвалят и да му казват „Твоята оферта е приета – започваме“. Мотивиранит отказ е също толкова полезен, нищо, че не води до приходи в касата, понякога даже е по-полезен, защото може да ви изведе на друга орбита, докато се опитвате да се промените, за да получите заветното „Да“! 

Преди много години имаше една байерка в ОМV, която не отговаряше на мейлите ми, когато бях търговски директор на „Джимис“. В един момент заработихме с тях, всичко беше ОК, после решиха, че няма да работим заедно и пак спряха да отговарят на мейлите ми. След това, когато съм бил и в други компании като мениджър или изпълнителен директор положението беше същото. Това поведение беше толкова пренебрежително, че намразих веригата, спрях да спирам на техните бензиностанции, а в компаниите, където бях шеф, ги сменях като доставчик на гориво, ако случайно бяха те. Не знаете кой къде ще отиде да работи, може да настъпите някоя мотика и после да се върне тъпкано. Не знаете кой за кого е женен, кой на кого е баща, син, брат и така нататък. Освен, че Земята е кръгла, всеки един от нас е свързан с другите по някакъв начин и то с много по-къса верига, отколкото си го представяме. 

Давайте обратна връзка дори с две думи, не се правете на Господ, дори той се спуска на избрани и им проговаря!