fbpx Готови ли сте да настроите бизнеса си за поколението Z? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Готови ли сте да настроите бизнеса си за поколението Z?

Тези дни, докато се наслаждавах на последните топли дни в София и седях на балкона, четейки книга, дъщеря ми, която е в 9-ти клас на езикова гимназия, дойде да ми прави компания докато “преговаря” по химия.

Преговорният процес представляваше гледане на видео материали за 7-ми клас в Уча.се. Съвместното пребиваване на балкона приключи тихо и спокойно двадесет минути по-късно, когато чух водещия на презентацията, Стефан, да обяснява, че „в зависимост от това с колко ръчички се свързват атомите на въглерода, се получават графит или диамант”. Нямам никакво намерение да критикувам този или онзи по отношение на това как се обучават децата, но слушайки подхода, езика и дори случайните звучи, които се чуват по време на презентацията си зададох въпроса:

Какво ги чака фирмите, когато това поколение ще стане техен клиент и от него ще дойдат потенциалните им служители? , това време ще дойде може би по-бързо, отколкото ще измислят ваксината за COVID-19.

Този въпрос стои и в момента за редица големи предприятия в страната, които наемат млади служители и не са в състояние да им привлекат вниманието в процеса на работа и обучение. Поне в няколко мои презентации на „Теория на поколенията“ този въпрос е бил живо дискутиран и то в екипи от мениджъри в топ компании с изключително добро реноме като работодатели.

Всъщност какво предстои?

До колко компаниите ще трябва да се настроят към младите като клиенти и служители или ще продължим да очакваме обратното? Въпросът е по-скоро риторичен. Естествено, че бизнесът ще трябва да се настрои към поколението Z, които са следващите трендмейкъри в клиентските нагласи, а не те към него. Колкото и клиширано да звучи, ако бизнесът не се настрои към тях, те ще създадат свои компании със своя идентичност, ще пазаруват от тях и ще работят там. Това го видяхме много ясно при поколение Y (милениали) и то не само в IT сектора, но и в нишовите сегменти на индустрии като храни, бира, дрехи и други.

Поколението Z ( родените в периода от 2001 до 2016 г.) са много по-определящ фактор в решенията, вземани в семейството от техните предшественици - милениалите. Децата в съвременното семейство не са само равнопоставени членове, те са тези, които имат решаващ глас при взимане на редица решения за покупки на всякакъв вид стоки. В случай, че не “продадете” продуктите си на тях, няма да ги продадете и на родителите им.

Замислете се доколко ще сте атрактивни като предлагане след 5 години за тези, които днес са гимназисти?

Наблюдавайте внимателно навиците на младите хора около вас, какво им е интересно и как комуникират. Започнете внимателно да се подготвяте от сега, тъй като промяната ще е драматична. Това поколение расте много по-изолирано и самостоятелно от предишното и ще се отличава значително от поколение Y.

Аз самия ще се сблъскам съвсем скоро с този казус като водя обучения на 20-22 годишни младежи.

Да подготвим нашия бизнес за идващото поколение, за да не бъдем файтон в епохата на ФОРД Т.