fbpx Започнахме ли да се потапяме в сивата икономика? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Започнахме ли да се потапяме в сивата икономика?

Днес за пореден път не ми издадоха фактура в автомивката, която ползвам от години. Извинението е, че не са им донесли кочан и това оправдание е вече от два месеца. Обектът се намира в софийски мол и това не е единственото място, на което се случват подобни неща. Масово спряха да приемат карти и започнаха да не пускат фискални бонове, тоест една не малка част от малкия и среден бизнес са лапнали шнорхелите и са се потопили в мътната вода на сивата икономика.

Да, със сигурност е трудно на всички ни, всеки един от нас се мъчи да се задържи над водата, всеки един от нас се опитва да види спасителния бряг и да плува натам, но със сигурност да спрем да издаваме бележки, т.е. да не си плащаме данъците, определено не е вариант. Няма да го разглеждам от гледна точка на социалната отговорност и коректност към държавата, а чисто като здравословно за самия бизнес.

Преминавайки в сивата икономика вие ще си спестите плащането на 20% ДДС, т.е. ще имате печалба с 20% повече от своите конкуренти, ще си икономисате плащане на 10% данък печалба. Много от вас ще кажат: "Пазарът го изисква… хората нямат пари… и конкурентите го правят…". Безспорно е така, но дали тези оправдания са достатъчно основателни да минете откъм тъмната страна на бизнеса.

За мен основният проблем в това е, че всъщност ние се заблуждаваме, че имаме устойчив бизнес и се основаваме на изкривен бизнес модел. Ако градите бизнес, който да не е опортюнистичен (т.е. за няколко месеца-година, с кратък хоризонт на база създала се временна ситуация) то да разчитате, че като не си плащате данъците, това реално ще ви е печалбата, е меко казано наивно.

Друг основен проблем е отчетността и процедурите в такъв бизнес. Един от основните проблеми започва да става отчетността и проследяване на парични потоци и наличности. Кражбите от страна на персонала се увеличават по една проста причина - те виждат, че вие си “спестявате” от държавата и те започват да си “спестяват” от вас.

При работа в сивия сектор, в много от случаите, ако бъдете окраден като собственик, няма какво да направите със служителя, освен да му пратите някой да го набие, което няма да ви върне парите, а и “каубойските” времена отминаха отдавна, даже Енио Мориконе си отиде от този свят.

Но най-поразяващият ефект от преминаването в сивия сектор, е върху начина на мислене на собствениците на бизнес. Те започват да мислят в коренно различна посока, не как да развиват бизнеса си на здрав фундамент, а как да крият, как да следят и как да са подготвени при евентуална данъчна проверка. Бизнесът започва да мисли по изкривен начин, с грешен фокус.

Помислете дали всичко това си струва, или все пак има начин на развитие, без да се потапяме в мътната вода, която се оказва засмукващо блато на сивата икономика.

Аз лично съм избрал да продължа на светло и нека силата да бъде с мен!