fbpx Евтините хотели на бъдещето | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Евтините хотели на бъдещето

етикети

Почти всеки от нас поне един път в живота си е използвал нискобюджетен хотел, с „прекрасна“ гледка към някоя индустриална зона и вендинг машина, която е единственото нещо в лобито, доближаващо се до рум сървиз. Според наблюденията на онлайн туристическа агенция eSKY.bg, този тип места за отсядане са вече неизменна част от туристическия бранш, независимо дали сме за или против тях. И колкото и да са неудобни или не особено привлекателни, те са една добра възможност за хората, които не търсят нищо повече от евтин престой.

В конкурс, иницииран от английското архитектурно издание BD миналия месец, бяха поканени различни архитекти, които да представят своята визия за съвременните бюджетни хотели. Поставената задача бе „скромна“, почти колкото е и пространството в евтините хотели – площ от 12 кв. м. да бъде направена така, че да изглежда широка и луксозна.

От многобройните постъпили отговори на тежката архитектурната задача са избрани 12, чиито идейни проекти са толкова добри, че не могат да бъдат изложени накратко. Затова ще споменем само три от тях, които са достойна преставителна извадка на визията за бъдещето на икономичните хотели:

Интерактивна гледка вместо прозорец

Проектът на архитектите от бюрото Michael Trentham се фокусира върху проблемите на стаите без прозорци, които са съществена част от бюджетните хотели. Предложената концепция за хотелска стая се нарича Obscura и включва наличието на големи интерактивни екрани, вместо прозорци. На тези екрани в реално време се показва изглед към града, дори и хотелът да се намира далеч от центъра. Освен за прозорци, те ще служат и като платформа за интернет сърфиране и забавления.

Подвижна хотелска стая Проектът на групата архитекти Coupdeville се нарича Configurator и използва прости подвижни елементи за създаване на серия от различни пространства, в рамките на една нискобюджетна хотелска стая. Една такава стая разполага с вградена вана, която впоследствие се покрива с плъзгащо се легло. Чрез такива движещи се елементи, хотелската стая много лесно може да бъде трансформирана от трапезария в стая, където да се настанят четирима души, например.

 

Хотел или каравана?

Концепцията наречена MyPlace е толкова неограничена откъм време и място, че позволява не просто да си поръчате хотелска стая, а нещо повече – да заявите и точното и местонахождение. Идеята на тези малки, подобни на каравана стаи, е че могат да бъдат сглобени на всяко едно място. Дестинацията определяте вие, а стаята ви в този „хотел“ ще съдържа всичко необходимо за пълноценен отдих. Проектът е дело на архитектите от студиото Ian Springfor. Остава само да гадаем дали такива футуристични идеи ще бъдат в действителност реализирани или ще си останат само оригинални проекти.