fbpx Колко често похапвате между другото | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Колко често похапвате между другото

Колко често похапвате между другото

Колко често похапвате ей така, между другото? Солетки, вафла, снакс, ядки, количка, кафенце ... все неща, които не влизат в основните хранения. Според последното проучване за нагласите на българите по отношение на храненето, 72% от хората споделят, че посягат към храна или напитки извън основните хранения един-два пъти в седмицата, а 20% похапват така всеки ден. Това покзват резулати от проучване на агенция Pragmatica.

Интересно е, че се открояват шест пикови момента от денонощието, в които хората похапват. Освен основните хранения, хората консумират храна между закуска и обяд, между обяд и вечеря. Над 10% похапват и след вечеря! Тъй като най-честата посочена причина за допълнително хранене е нуждата от повече енергия за тялото, едно от обясненията за похапването е напрегнатото и забързано ежедневие на хората. Така например осем от десет българи споделят, че похапват, защото искат да доставят допълнително енергия за тялото си.

Обобщеният процент за страните от Западна Европа е 40%, като германците и испанците са тези, които определят нуждата от допълнително енергия като водеща в изборът им на храна.
Друго основание за похапване между храненията, е задоволяването на нуждата от наслада и удоволствие. Почти половината от западноевропейците отговарят, че това е основната причина за малка закуска, като тя е най-силно застъпена при британците. Тя е поставена на второ място в България, като 40% от българите признават, че похапват, за да си доставят „награда за душата“. Силата на ума е третата нужда, която похапването задоволява. 11% от българите (15% в Западна Европа) посочват, че храната избистря ума им и им помага повече в ежедневната работа. Тази причина е най-често срещана сред отговорите на младите хора (18-24 години).

Най-консумираният продукт (средно около 60,5%) от българите и от западноевропейците това са плодовете. На второ място е поставен шоколадът, като обяснението за това може да се търси в удоволствието и енергията, която той доставя на тялото и ума. Българите похапват поравно сладки и солени продукти (около 22%), докато две трети от западноевропейците предпочитат повече сладките за сметка на солените.

Похапването традиционно се възприема най-добре с напитка, като за около девет от десет интервюирани българи тя е задължителен елемент по време на хранене (61% при западноевропейците). Най-често консумираната напитка в Европа е кафето (52%), следвана от сок (30,4%), чай (25,5%) и газирани напитки (21,6%). Обяснението за това може да се открие в ободряващата сила на кофеиновата напитка и в енергията, която тя дава. Интересна тенденция, която

за България е валидна за около половината българи, е заместването на сутрешната закуска с кафе.

Тези, които пропускат вечерята, обаче, са само 5%. За сравнение по-голяма част от участниците в анкетата от страните в Западна Европа споделят, че комбинират закуска и кафе, като балансиран начин за здравословно хранене.
Според съвременните теории, петкратното хранене се препоръчва от специалистите по хранене и диететика. Въпреки това все още ¼ от анкетираните българите се придържат към стандартното трикратно хранене.

Интересни факти

- 64% от анкетираните имат позитивно или неутрално отношение към похапването
- 45,1% от българите разчитат на едно междинно похапване, а 23,9% - поне на две
- Най-честото българите похапват в офиса (32%), а около 20% - в движение „на крак“. За сравнение, в Западна Европа 68% от междинните закуски се консумират у дома, а само 10% „на крак“.
- 70% от продуктите за похапване се купуват предварително
- 67% от анкетираните западноевропейци предпочитат да похапват в компания, в България този процент е 68,9%
- Британците най-рядко споделят закуската си (22%), докато италианците са тези, кя оито споделят най-често (44%)
- Французите пият най-много докато похапват