fbpx Колко често похапвате между другото | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Колко често похапвате между другото

Колко често похапвате ей така, между другото? Солетки, вафла, снакс, ядки, количка, кафенце ... все неща, които не влизат в основните хранения. Според последното проучване за нагласите на българите по отношение на храненето, 72% от хората споделят, че посягат към храна или напитки извън основните хранения един-два пъти в седмицата, а 20% похапват така всеки ден. Това покзват резулати от проучване на агенция Pragmatica.

Интересно е, че се открояват шест пикови момента от денонощието, в които хората похапват. Освен основните хранения, хората консумират храна между закуска и обяд, между обяд и вечеря. Над 10% похапват и след вечеря! Тъй като най-честата посочена причина за допълнително хранене е нуждата от повече енергия за тялото, едно от обясненията за похапването е напрегнатото и забързано ежедневие на хората. Така например осем от десет българи споделят, че похапват, защото искат да доставят допълнително енергия за тялото си.

Обобщеният процент за страните от Западна Европа е 40%, като германците и испанците са тези, които определят нуждата от допълнително енергия като водеща в изборът им на храна.
Друго основание за похапване между храненията, е задоволяването на нуждата от наслада и удоволствие. Почти половината от западноевропейците отговарят, че това е основната причина за малка закуска, като тя е най-силно застъпена при британците. Тя е поставена на второ място в България, като 40% от българите признават, че похапват, за да си доставят „награда за душата“. Силата на ума е третата нужда, която похапването задоволява. 11% от българите (15% в Западна Европа) посочват, че храната избистря ума им и им помага повече в ежедневната работа. Тази причина е най-често срещана сред отговорите на младите хора (18-24 години).

Най-консумираният продукт (средно около 60,5%) от българите и от западноевропейците това са плодовете. На второ място е поставен шоколадът, като обяснението за това може да се търси в удоволствието и енергията, която той доставя на тялото и ума. Българите похапват поравно сладки и солени продукти (около 22%), докато две трети от западноевропейците предпочитат повече сладките за сметка на солените.

Похапването традиционно се възприема най-добре с напитка, като за около девет от десет интервюирани българи тя е задължителен елемент по време на хранене (61% при западноевропейците). Най-често консумираната напитка в Европа е кафето (52%), следвана от сок (30,4%), чай (25,5%) и газирани напитки (21,6%). Обяснението за това може да се открие в ободряващата сила на кофеиновата напитка и в енергията, която тя дава. Интересна тенденция, която

за България е валидна за около половината българи, е заместването на сутрешната закуска с кафе.

Тези, които пропускат вечерята, обаче, са само 5%. За сравнение по-голяма част от участниците в анкетата от страните в Западна Европа споделят, че комбинират закуска и кафе, като балансиран начин за здравословно хранене.
Според съвременните теории, петкратното хранене се препоръчва от специалистите по хранене и диететика. Въпреки това все още ¼ от анкетираните българите се придържат към стандартното трикратно хранене.

Интересни факти

- 64% от анкетираните имат позитивно или неутрално отношение към похапването
- 45,1% от българите разчитат на едно междинно похапване, а 23,9% - поне на две
- Най-честото българите похапват в офиса (32%), а около 20% - в движение „на крак“. За сравнение, в Западна Европа 68% от междинните закуски се консумират у дома, а само 10% „на крак“.
- 70% от продуктите за похапване се купуват предварително
- 67% от анкетираните западноевропейци предпочитат да похапват в компания, в България този процент е 68,9%
- Британците най-рядко споделят закуската си (22%), докато италианците са тези, кя оито споделят най-често (44%)
- Французите пият най-много докато похапват