fbpx Фотосафари в Кения-приключение на един дъх | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фотосафари в Кения-приключение на един дъх

Африка - места като това са като наркотик, хем ти е странно, хем си омагьосан и искаш пак да се потопиш!
Вероятно за много от нас Кения - прекрасна страна в Източната част на Африка, е непозната."Музей на открито"- това е може би най-точното определение за Африка и Кения. И не случайно, защото там са намерени най-старите останки от човекоподобни същества. И ако тръгнете от океанското крайбрежие по паралела към вътрешността на континента в рамките на 1000 км, може да проследите различни етапи от развитието на човешкия род.В столицата Найроби, наред с модерни небостъргачи и луксозни хотели, мирно съжителстват сламени колиби и картонени магазинчета, където се продава всичко.
Само на час разстояние от центъра на този мегаполис попадаш в свят,

където сякаш времето
е спряло преди столетия


Животът тече бавно, обвит в дневна мараня или окъ-пан от поройните дъждове, които за няколко седмици вдъхват живот на разнообразната флора. Те определят и движението на животинските видове и птици, които неуморно следват живителните капки.
На територията на Кения, Танзания и Уганда се намират едни от най-големите естествени паркове, в които живеят по-голяма част от животинските видове на този континент - слонове, жирафи, маймуни, пеликани, лъвове, гепарди, антилопи, носорози, хипопотами, различни видове птици.
Това е едно от малкото места на Земята, където дъха ти спира пред красотата на природата, пред дивата джунгла и савана, при естествената среща с животните по време на фотосафари.
Да изпитате такава емоция и да се подчините на предизвикателството, наречено Кения, е възможно благодарение на туристическа агенция Bulgarian VIP Tours.
Пътуването започва с полет от София до Амстердам, от там - до Найроби, и след това до Момбаса, старата столица на страната, разположена на брега на Индийския океан.

Момбаса - домът на слънцето


Градът е основното морско пристанище за Източна Африка, най-старият и вторият по големина метрополис на Кения. Той е предимно мюсюлмански, в него са останали исторически паметници още от времето на арабските завоеватели.
Приказен коралов риф, дълъг 480 км, се простира покрай палмово крайбрежие. Бреговете на страната са много популярни с многообразието от водни спортове. Слънцето в Момбаса грее през цялата година.

Пътуването от България до Кения трае около

8-9 часа, като престоят в Африка е между 7 и 10 дни. Това е достатъчен период, в който човек може да се аклиматизира към влажността на въздуха и слънцето, да се запознае с битието и живота на една типична африканска държава.В Кения представител на Bulgarian VIP Tours посреща и настанява гостите на агенцията в луксозни четиризвездни хотели. Те се намират на брега на океана в близост до Момбаса или в центъра на Найроби по програма all inclusive.
Най-доброто време за африканското предизвикателство са месеците май, юни, август, септември - февруари, защото март и април е дъждовният период. Температурите в Кения са поносими и варират между 25 и 35 градуса.

Фотосафари - несравнима емоция

На територията на страната се намират два големи естествени парка - Цавопарк (Tsavo East & West National Park) и Масаймара, кръстен на ловното племе масаи.
В зависимост от годишния период, в който ще пътувате, се избира един парк-резерват. Това са огромни територии, където животните и птиците са в естествената си среда. Имате възможност да проследите миграцията на различните животински видове около Виктория - едно от тай-живописните езера на Африка.

Tsavo East & West National Park е най-големият национален парк в Кения с площ от 21 хил. кв. км

Разположен на реката Tsavo, между Момбаса и Найроби, той е образуван от вулканична дейност. Благодарение на хълмистия релеф може да наблюдавате лъвове, леопарди, гепарди, зебри, жирафи, антилопи, газели, биволи, слонове и др. Разнообразието на местните видове птици може да се види на езерото Jipe в Ngulia Lodge.
За фотосафари се тръгва рано сутрин - към 5,30 - 6,00 часа, като снимките и авантюрата с джипове приключва към обяд
преди да са настъпили дневните горещини. Следобедното излизане на фотосафари е от 16 часа до залез слънце.
Приключението с фотоапарати трае от 3 до 4 дни. Туристите се групират на екипи от 4 - 5 човека. Те пътуват със специални джипове и минибуси из парка, който се намира на 60 км във вътрешността на страната. През цялото време групите се придружават от професионални водачи.

Тръпката да снимаш слон, лъв, жираф или други диви животни, не отстъпва от емоцията на истинския лов. Разликата е, че можеш да направиш втора и трета снимка, а с куршума..

Излизането от бусовете е забранено, защото крие много опасности. Да не забравяме, че това не е зоологическа градина.
Туристите живеят няколко дни in the middle of nowhere (в средата на нищото), в дома на дивите животни
където сутрин се събуждаш от рева на лъва, заслужено отдаващ се на покой след успешен нощен лов, а през нощта чуваш тежкото дишане на хипопотама.

Bulgarian VIP Tours е туристическа агенция, част от групата компании за туристически услуги и хотелиерски мениджмънт - Bulgarian VIP Group. Дългогодишният опит в областта на туризма, мотивираният и професионален персонал, утвърждава Bulgarian VIP Tours сред най-големите универсални туроператори, обслужващ годишно десетки хиляди чуждестранни туристи в България. Индивидуалните и групови пътувания, организирани от агенцията в нетрадиционни и екзотични дестинации в света, са сред предпочитаните начини на почивка за хиляди българи.
Bulgarian VIP Tours е специализирана фирма за конгресен туризъм, обиколни тематични турове в България, бизнес мероприятия в страната и чужбина. Компанията предлага пълен набор от туристически услуги, както на индивидуални, така и на корпоративни клиенти. Туроператорът има представителни офиси в София, Варна, Казахстан и Франция.
За контакти:
София 1000
ул. "Гладстон" № 54, тел.: 02/ 981 71 24, 981 71 26
факс: 02/ 981 72 59,


Групите спят в лонджи - ниски постройки с огромни сламени покриви в средата на саваната. Те приличат на красив оазис, в които условията не отстъпват по нищо на тези в 4-звезден хотел. Лонджите са оградени от тънка тел, по която тече слаб ток, за да не влизат големите животни.
Туристите отсядат и в палатков лагер, като всяка палатка се охранява само от двама масаи - истински ловци на лъвове. Те са високи, гъвкави мъже, облечени в червени дрехи, въоръжени само с копие и нож.
Bushtour - среща с живота в Кения
Като част от програмата на туристическата агенция е т. нар. bushtour. Това е еднодневна екскурзия, при която групата туристи излиза от хотела, за да се запознае отблизо с начина на живот на местните.
Отзивчивите и изключително гостоприемни кенийци ще ви посрещнат навсякъде с "Джамбо уана!", което на езика на суахирите, основният за страната, означава "Добре дошли!" и "Здравейте!". Ако имате нужда от нещо, отговорът на всички ваши въпроси е "Акуна матата" - "Няма проблем!"
Престоят в Африка е друг вид изживяване, смесица от мечтана авантюра и неизпитана емоция, среща със съвсем различен свят, в който хората могат да бъдат щастливи дори и боси.
Африка отвътре - такава, каквато е.