fbpx Мениджър по време на криза – практически стъпки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджър по време на криза – практически стъпки

Какво да правим като собственици на фирми и мениджъри в текущата криза? Как да комуникираме с екипа си и как да поддържаме фокуса си към това, което е наистина важно в тази ситуация?

Ситуацията през последните 2 седмици се променя много бързо и добавя нови и нови предизвикателства към всички мениджъри и собственици на бизнес. От началните притеснения свързани със здравето, постоянно се добавят нови страхове и тревоги, свързани с оцеляване на дейността на бизнеса, съкращаване на служители (в това число и ключови служители) от екипа, неяснота за икономическото бъдеще на фирмата....

Подходът, който аз следвам и който препоръчвам в тази ситуация се базира на философията за лидерство по време на криза на Стив Джобс и Антъни Робинс, която чух за първи път преди повече от 10 години. Накратко, тази концепция се опира на три стълба. Ето какво е важно да направим тогава, когато сме изправени пред истинска криза:

Стълб 1: Да оценим ситуацията такава каквато е

Тук е важно да бъдем обективни – да не си затваряме очите и да отричаме проблемите сякаш не съществуват, но в същото време и да не сме по песимисти отколкото реално са нещата. Честно трябва да оценим къде се намираме сега.

Стълб 2: Да видим ситуацията като по-добра

Или с други думи да имаме визия за това, което искаме да имаме в бъдеще като резултат вместо кризата и проблемите сега. Без визия ние сме парализирани и сме само задълбани в проблема. А няма как да решим проблема, докато сме изцяло фокусирани и обсебени от него.

Стълб 3: Да направим това, което имаме като визия

Това означава да видим кои са конкретните първи стъпки, които могат да започнат да ни движат от там, където сме сега до там, където искаме да стигнем. И да се захванем да се движим по тях.

Като се опирам на тези 3 стълба, ето моите практически съвети за нас, мениджърите и собствениците на бизнес. Долните 4 стъпки ще ви позволят да сложите фокус на това, което е наистина важно сега и ще ви насочат към търсене на решение:

Стъпка №1: Изолирайте негативизма около вас

Днес от всякъде може да чуете и видите страх, безпокойство и притеснение. Всички тези емоции обаче не ни служат (помислете: какво ви носи това да сте в безпокойство в 90% от времето?). Вместо това, насочете вниманието си към други неща, които са позитивни. Така настройвате мозъка си по различен начин и имате много по-добър шанс да намерите работещите стратегии, които трябва да приложите в тази трудна ситуация.

Стъпка №2: Стимулирайте креативността си за това какво може да направите с оглед на ситуацията тук и сега

За много бизнеси решение в краткосрочен аспект (тук и сега) може да няма. За други обаче, бихме могли да сме креативни и да потърсим промяна на продукта/услугата, която предлагаме и на начина, по който управляваме екипа си. Какво може да предложите сега допълнително или по различен начин, така че да бъдете от полза на вашите клиенти?

Стъпка №3: Сложете фокус върху това, което сега може да развиете като технологии, нови продукти, нови маркетингови стратегии, които да приложите, след като ситуацията се нормализира (това рано или късно ще се случи).
С други думи, използвайте времето си, за да направите план за средносрочните си действия и да предприемете стъпки по него сега. Много мениджъри постоянно нямат време от текущи оперативни задачи .... и голяма част от тях и сега нямат време, въпреки че нямат такива оперативни задачи.... Не губете времето сега – то може да бъде най-силният ви ресурс, за да се подготвите за това, което предстои.

Стъпка №4: Поддържайте редовна комуникация с екипа, свързана с предишните 3 стъпки

Това е шанс хората ви да не се предадат на общата негативност и страх. От вас зависи да ги насочите и да им напомняте, че трябва да слагат фокуса върху позитивните неща. И едно от позитивните неща за вашите служители е да комуникират с позитивни хора, които търсят решения, а не са обсебени от страх. Тъй като няма много такива хора, вие трябва да бъдете този човек за тях.