fbpx Колонката на Гетов: Слезте от умрелия кон! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Колонката на Гетов: Слезте от умрелия кон!

Една от любимите ми поговорка е индианска и гласи следното:

“Когато конят е умрял, по дяволите, слез от него!”.

Колко често се опитваме да яздим мъртви коне и се чудим, че не се движим напред? В ежедневието си се сблъсквам с множество такива случаи, когато мениджъри и собственици се вкопчват в загиващи клиенти или доставчици, в тотално загубили желание за работа служители или в превърнали се в анахронизъм начини на работа.

Всеки мъртъв кон, освен, че не се движи, а вие полагате неимоверни усилия да го яздите, започва и да “понамирисва” - т.е. отблъсква останалите - живи, буйни и тичащи коне и ездача остава скоро само с мъртвия стар кон или дори с няколко такива. Тъжното е, че този модел на поведение, освен, че е често срещан, ездачите на мъртви коне си го и защитават усилено. А колко по-добре би било със същата енергия да се опитат да хванат и да опитомят някой нов мустанг или пък да използват по-ефективно енергични и с желание за работа коне. Но не, опитваме се да яздим мъртвия кон.

Какви са най-често срещаните доводи за тези напъни? „Работим с него отдавна, той е много лоялен кон, новите са неизвестност, този почти не трябва да се храни (естествено, нали е умрял), носталгията по минали, съвместни победи и т.н.". Може да изреждам поне две страници доводи.

За да се сдобиете с нов кон или даже с няколко нови коне и да имате хубав табун, е необходимо да сте добър в ловенето, опитомяването и грижата за тези коне. Това важи, както за служителите, така и за клиентите, пък дори и за доставчиците. Голямата част от проблемите в компаниите идват от факта, че някой някъде се опитва да язди умрял кон или някой, който ще предаде Богу дух съвсем скоро. И това се вижда от повечето служители, но не и от самия ездач.

За мен, кризата, която най-вероятно ще ни връхлети по-скоро отколкото ни се иска, е една идваща буйна вода, през която трябва да преминете или най-малкото да устоите с вашия табун. Тези фирми, в които има повече умрели коне просто ще бъдат отнесени и ще изчезнат в бучащата вода, а тези с буйни, но енергични, а някой от тях и опитни коне, ще устоят и ще продължат нататък!

Замислете се какви са вашите коне и ако са предали Богу дух, слезте от тях!