fbpx Има ли разлика между комуникация и общуване? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Има ли разлика между комуникация и общуване?

Мила и Надя са приятелки и работят в една и съща фирма, даже седят на съседни бюра. Те обаче имат проблем. Извън работата са неразделни и обичат да са заедно, но когато са на работа, някак успяват да се скарат и при най-малки поводи.

Например вчера Мила с усмивка започна да казва каква нова книга е започнала да чете, а Надя я отряза: „Не виждаш ли, че работя?“

Мила беше потресена – та това беше книга, която самата Надя й беше препоръчала. Защо сега се държи така? Нима комуникацията им трябва да е толкова лоша.

Малко по-късно Надя изпрати имейл до Мила с напомняне с датата за предаване на общия им проект. Имейлът гласеше: „Не забравяй финалния срок за предаване на проекта!!!!!!!“ Мила отвърна: „Кога съм забравяла? По-добре ти внимавай да не забравиш!“ Надя се замисли какво ли означава този отговор.

Всъщност двете приятелки са попаднали в размитата зона между общуване и комуникация. За мнозина двете думи означават едно и също нещо.

Ще се радвам да получа вашите мнения в коментарите, за да разрешим този съвременен и същевременно стар като света проблем!

Кристиан Георгиев пише статии с подтекст, заснема забавни видеа и обучава, коучва и мотивира, опирайки се на своя над 20 години опит на висши ръководни и търговски позиции в някои от най-известните международни компании: Нестле, Бритиш АмериканТобако, Рекит Бенкизер, Бостонска Консултантска Група и др. Фото и видеоентусиаст, В момента е Управляващ Партньор в Arthur Adams® Business Training Centre – водещи консултанти в обучения по мениджмънт и лидерство, „меки“ умения, продажби и презентационни умения. Използват атрактивни симулации и работа с реални казуси, вкл. от практиката на обучаващите. Обученията се провеждат при възможност присъствено в зала и/или синхронно онлайн. www.arthuradams.bg