fbpx Колонката на Гетов: Новото бъдеще | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Колонката на Гетов: Новото бъдеще

Както неведнъж се е случвало, от времената на Помпей, та до днешни дни, бъдещето ни изненада. Не защото е било непредвидимо под една или друга форма, а защото не сме искали да си признаем, че ще дойде под съвсем различен облик от този, който сме искали. Човечеството в това отношение наистина действа по детски.

Коронавирусът е новият 11 септември

Разликата е, че ако 9.11 ни засегна кой пряко, кой косвено, а някои почти не, заплахата този път е почти за всеки и то в домовете ни. Тук не става въпрос за черен апокалипсис, а по-скоро за осъзнаване, че така или иначе бъдещето ще се отличава доста от това, което сме си представяли и ако Хемнуей пита за кого бие камбаната, то този път отговорът е, че тя бие за всекиго от нас.

Може би сега е времето да си зададем някои въпроси и да преосмислим наши навици, предразсъдъци и ценности, както на личностно ниво така и на корпоративно. Определено не съм черноглед, напротив, вярвам в “светлото бъдеще” макар и да не знам какво ще е.

Сега е твърде рано е да се правят каквито и да било изводи и да се правят някакви далечни прогнози и стратегии, всичко това много зависи от продължителността и обхвата на новата ситуация, както върху социалната среда така и върху глобалната икономика. През 2008 г. ние бяхме сравнително изолирани. В момента българската икономика е значително по-зависима от глобалните тенденции, това е цената на благоденствието и всеки глобален трус ще тресе и нас, и то много.

Със сигурност ръководството на всяка една компания трябва да помисли какво ще е необходимо да промени и най-вече как да го направи устойчиво,  да не срине своята къща от карти в новите условия. Както всички ние, така и структурите, които сме градили стават по-крехки, а степента на адаптивност и креативност придобиват изключителна важност.

Едно е сигурно, компаниите ще трябва да излязат от коловозите, в които са и да тръгнат по нови пътища, които тепърва ще стават проходими и асфалтирани. Това е основното предизвикателство пред собствениците и мениджърите, което предстои.

Друг интересен момент е промяната на ценности, която неизменно ни очаква. Естествено различните прослойки и поколения ще реагират различно във всяко едно отношение, но най-важното е доколко новите моментни реалности ще променят нещата в бъдеще и ще влязат в матрицата на мислене и ценности на новите поколения Z и Алфа.

Тепърва совите няма да са това което са!