fbpx Жилищните имоти днес са два пъти по изгодни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Жилищните имоти днес са два пъти по изгодни

Жилищните имоти днес са два пъти по изгодни

Близо ¼ от купувачите на жилища през последните 3 месеца са взели решение за покупка на жилище, едва след като се запознаят със сметките за ток и парно. Това се посочва в анализа на АДРЕС Недвижими имоти за тенденциите на имотния пазар през изтеклата 2012 година.

Хората все по-често предпочитат да купят апартамент от предишен собственик, а не от инвеститор, за да могат предварително да пресметнат колко ще им струва поддръжката на имота. Близо ¼ от купувачите на жилища през последните 3 месеца са взели решение за покупка на жилище, едва след като се запознаят със сметките за ток и парно. Това се посочва в анализа на АДРЕС Недвижими имоти за тенденциите на имотния пазар през изтеклата 2012 година.
Счита се, че средният период, за който българските семейства притежават един имот е 25 години. Лошата енергийна ефективност увеличава разходите по жилището за този период на ползване със сериозната сума от 43 000 лв. За срок от 10 години икономията при добър избор на имот би била 17 500 лв.

Съветът на консултантите е купувачите да се интересуват от разходите за отопление на имота преди да го купят. Ако по някаква причина не е възможно да се запознаят със стари сметки, то внимателно да съберат данни за основните три фактора - 1/ изложението на имота, 2/ изолацията на сградата и качеството и вида на дограмата и стъклопакета 3/ как се отопляват съседите. Тези данни ще му дадат почти 100% информация за бъдещите му разходи.

Глобално през 2012 година жилищните имоти у нас са отбелязали лек спад показва анализът на АДРЕС. В София е само 1.76%, във Варна понижението е по-осезаемо – 2.23%. Цените в Пловдив и Бургас са се понижили съответно с 1.86% и 1.58%.

В рамките на 1 до 3% е понижението на цените на жилищните имоти в отделните столични квартали. В немалка част от тях се регистрира дори лек ръст на цените. Такива са Дружба, Люлин, Надежда, Овча купел, Редута. Причината е в растящата популярност на тези квартали, резултат от комбинацията между ниски цени и все по-добра комуникативност. Това доведе до ръст в търсенето на апартаменти и в не толкова централните райони с около 14% за изминалата 2012 г., а оттам – до покачване на ценовите нива с до 2%.

Според изчисленията на АДРЕС жилищата днес са два пъти по-изгодни в сравнение с периода 2006 – 2008 г. Месечната вноска по кредит за средностатистическо жилище в страната с площ 60 кв.м в момента възлиза на около 55% от средната месечна работна заплата, докато през 2001 година вноската за същия имот се е покривала с една средна работна заплата.