fbpx Колонката на Гетов: Наточен ли ви е трионът? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
не

Колонката на Гетов: Наточен ли ви е трионът?

През изминалите дни очаквано се наблюдава невероятна активност на компаниите, които излязоха от режим хоум офис и извънредни мерки. Но дали това търчане и отново познатото „нямам време” са правилните действия?

Миналата седмица на първата среща в офиса след повече от месец и половина затишие, един уважаван от мен топ мениджър на международна компания, ми разказа следния виц: “Минава един човек покрай двама други и ги гледа как се мъчат да отрежат едно дърво с трион. Плувнали в пот, работата не върви, мъчнотия. Човекът ги погледал, погледал, пък им рекъл: Що не спрете да си наточите триона? На което един от тях троснато му отговорил: Какво ти спиране, нямаме време!”

В момента в множество фирми се наблюдава точно това - кипи рязане на дървото с тъп или много тъп трион. Сега е на мода брауновото движение под лозунга “Спасявам си бизнеса”. Твърде малко компании от местната екосистема без централи из централна Европа, се замислиха точно какво да правят, как да наточат триона и дали няма да им е необходима секира в дадения момент. Новата реалност изисква нови инструменти или поне наточени стари.

Спрете се за миг и се огледайте. Замислете се кое не правите, както трябва, а ако е необходимо потърсете странична гледна точка. Оценете как гледат на новата реалност вашите колеги и служители, доколко те са наясно с това, което се случва и има ли план. Прости и последователни действия, които да водят до ясен резултат.

Следващите два-три месеца ще са изключителни с това, че са месеците, в които ние трябва максимално да се подготвим за грозната реалност, която ни очаква септември-октомври, когато с падането на листата ще опада и много бизнес.

Промяна на нагласите в колективите, преструктуриране на екипите, предефиниране на отговорности, изчистване на фирмената култура от легенди за стари и хубави времена - за всичко това имаме твърде малко време - едни два-три месеца. И ако не го сторим сега, наесен е много вероятно да окапем с пожълтелите листа.

Един от много важните аспекти е да прецените дали старите бизнес модели са приложими и до колко, дали е необходимо да допълните с нови  и как това да се превърне в реалност, а не само в пожелания.

Спрете се за миг и се замислете, колко ви е остър триона, и ако е необходимо го наточете или си викнете точилар.