fbpx Пазаруването на дрехи втора употреба - мода, мисъл за околната среда, емоция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Пазаруването на дрехи втора употреба - мода, мисъл за околната среда, емоция

Модната индустрия отдавна е известна с огромното си въздействие върху околната среда. В свят, в който модните тенденциите идват и си отиват по-бързо от смяната на сезоните, е трудно човек да бъде винаги в крак с най-актуалното, без да пазарува често. А от там – да генерира повече отпадъци и да повишава своя въглероден отпечатък. Това е и причината все повече загрижени за природата потребители да закупуват дрехи втора употреба, възприемайки този модел като начин едновременно да са модерни и в крак с новите тенденции, но и да дадат своя принос към опазването на околната среда.

„При все повече наши клиенти водещ мотив е търсенето на устойчиво решение, което щади околната среда. Той дори настига спестяването на пари, което е другият важен фактор за пазаруване на такива дрехи – особено във време на инфлация. На трето място сред причините за покупка остава очакването, че клиентът може да се сдобие с интересни и понякога – доста ценни модели втора ръка“ - споделя Георги Владимиров от българския сайт Drehi-vtora.com, който е специализиран е този сегмент.

В помощ на околната среда

Пътят на една нова дреха от фабриката до гардероба оставя траен отпечатък върху планетата - от огромните количества вода и химикали, използвани в производството, до въглеродните емисии, генерирани от транспорта.

Избирайки дрехи втора употреба обаче, клиентът спасява от унищожение напълно годни за носене дрехи, давайки им нов живот. Покупката на дрехи втора ръка в основата си е акт на рециклиране, който намалява отпадъците и свежда до минимум търсенето на ново производство, като в крайна сметка ограничава негативния екологичен отпечатък на индустрията. Избирайки употребявани дрехи, човек не само намира ново облекло за себе си, а и заявява своя принос към устойчивостта.

Мода, но бюджетна

Нека си признаем - да бъдеш в крак с модата може да бъде скъпо начинание. Но с дрехите втора употреба всеки може да бъде стилен, без да харчи куп пари. Ниските цени на тези продукти ги прави достъпни за всички, независимо от ограниченията на бюджета. Факт е, че поради нарастващата инфлация цените на новите дрехи продължават да се покачват, а пазаруването на дрехи втора употреба предлага рентабилна алтернатива.

Емоция при пазаруване

Изборът на дрехи втора употреба не е свързан само с намаляване на отпадъците или спестяване на пари. Този модел на пазаруване е тръпка за много хора, защото това е техният шанс да намерят уникална дреха, да се отличат от останалите и да добавят свой личен почерк към визията си. За много хора процесът на търсене на употребявани дрехи е емоционален акт, който просто не може да се сравни с традиционните магазини.