fbpx Приключи времето когато можеше да се бичи айляк | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Приключи времето когато можеше да се бичи айляк

През последните няколко седмици ми се налага доста да пътувам из страната и да контактувам със служители и собственици на микро и средни бизнеси. Това, което витае почти навсякъде, е мъглата на несигурността, сякаш с опадането на листата се оголиха и нашите души, изпълнени с притеснение, не само за здравето на близките ни, но и за това, какво предстои.

Безспорно следващите 5-6 седмици ще са поредната вакханалия, апотеоз на количеството изядено и изпито, този път предимно в домашни условия. Банкетите тази година ще ги пропуснем, но след това - след Ивановден и Старата Нова Година идва времето, в което закриват най-много бизнеси, особено от микро и малък калибър, а тази година сечта ще е сериозна.

В последно време често собственици на бизнеси ми задават въпроса: - Какво да правя?  Как да се справям?

Две неща веднага ми изскачат като отговор – „Бачкай повече ти, лично и направи така, че тези, които работят с теб да направят същото“.

Ако вие сте собственик на малък бизнес и изкарвате 2500-3000 лв. на месец за семейството си, запитайте се, ако ги давате на друг тези пари какво щяхте да искате да прави и как, колко да се напъва в работата си, колко да е креативен? След като си отговорите честно на тези въпроси, още по-честно отговорете дали вие работите така, както бихте изисквали от друг за същите пари. Много от нас “скатават” от собствения си бизнес, почивайки малко повече, претупвайки нещата по-често отколкото трябва, мотаейки промени, които са належащи, учейки по-малко отколкото би следвало.

Това, което правя аз самият в момента, е да дам още повече на своите клиенти от това, което те очакват. Времето, когато можеше да се бичи айляк приключи.

Преди няколко месеца до офиса откри ресторант, който отваря врати в 8 сутринта - предлагат английска закуска, омлети, пържени филийки, хубаво кафе и всичко това е направено с мерак - доста богато и вкусно! Въпреки че в сутрините,  когато съм ги посещавал рядко има някой, те продължават да идват 7:30 и да отварят в 8:00.  Ходя при тях, защото виждам, че полагат усилия.

Уважавам ги за това, че предлагат нещо стойностно - вкусно дори, когато няма кой знае какво потребление. Не се отказаха на втория месец и не казаха „Хайде, за какво ще идваме за оборот 15-20 лева толкова рано?”. Затова ходя при тях да закусвам и да пия кафе, макар че имам прекрасно кафе и в офиса.

През този период два пъти ги обираха нощем. Крадат, каквото им падне - месо, алкохол, сирене, кашкавал, но дори и това не ги отказа да продължат и да отварят в 8:00 със същото настроение, както преди.

Говорете си с хората, от които пазарувате  или с които правите бизнес и ще разберете колко много усилия полагат. Няма значение дали това е производителят докарал прясно месо от Дулово до София в мъглата, карайки 5 часа или учителят по йога, който ще остане само за един или двама човека в залата до 8 вечерта. Всички те полагат своите усилия и заслужават  уважение. Не искайте от тях да им платите по-малко, а изисквайте повече като качество и ще го получите.

Респектът към чуждите и собствени усилия е основата на успеха на всеки един бизнес, независимо от размера. Подкрепете своя бизнес като вложите повече усилия и покажете своето уважение към тези около вас, които също полагат усилия. Показаното уважение към чуждото усилие, труд и творческо начало в бизнеса, е основата за личния просперитет.