fbpx Приключи времето когато можеше да се бичи айляк | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Приключи времето когато можеше да се бичи айляк

Водеща снимка
Да

Приключи времето когато можеше да се бичи айляк

През последните няколко седмици ми се налага доста да пътувам из страната и да контактувам със служители и собственици на микро и средни бизнеси. Това, което витае почти навсякъде, е мъглата на несигурността, сякаш с опадането на листата се оголиха и нашите души, изпълнени с притеснение, не само за здравето на близките ни, но и за това, какво предстои.

Безспорно следващите 5-6 седмици ще са поредната вакханалия, апотеоз на количеството изядено и изпито, този път предимно в домашни условия. Банкетите тази година ще ги пропуснем, но след това - след Ивановден и Старата Нова Година идва времето, в което закриват най-много бизнеси, особено от микро и малък калибър, а тази година сечта ще е сериозна.

В последно време често собственици на бизнеси ми задават въпроса: - Какво да правя?  Как да се справям?

Две неща веднага ми изскачат като отговор – „Бачкай повече ти, лично и направи така, че тези, които работят с теб да направят същото“.

Ако вие сте собственик на малък бизнес и изкарвате 2500-3000 лв. на месец за семейството си, запитайте се, ако ги давате на друг тези пари какво щяхте да искате да прави и как, колко да се напъва в работата си, колко да е креативен? След като си отговорите честно на тези въпроси, още по-честно отговорете дали вие работите така, както бихте изисквали от друг за същите пари. Много от нас “скатават” от собствения си бизнес, почивайки малко повече, претупвайки нещата по-често отколкото трябва, мотаейки промени, които са належащи, учейки по-малко отколкото би следвало.

Това, което правя аз самият в момента, е да дам още повече на своите клиенти от това, което те очакват. Времето, когато можеше да се бичи айляк приключи.

Преди няколко месеца до офиса откри ресторант, който отваря врати в 8 сутринта - предлагат английска закуска, омлети, пържени филийки, хубаво кафе и всичко това е направено с мерак - доста богато и вкусно! Въпреки че в сутрините,  когато съм ги посещавал рядко има някой, те продължават да идват 7:30 и да отварят в 8:00.  Ходя при тях, защото виждам, че полагат усилия.

Уважавам ги за това, че предлагат нещо стойностно - вкусно дори, когато няма кой знае какво потребление. Не се отказаха на втория месец и не казаха „Хайде, за какво ще идваме за оборот 15-20 лева толкова рано?”. Затова ходя при тях да закусвам и да пия кафе, макар че имам прекрасно кафе и в офиса.

През този период два пъти ги обираха нощем. Крадат, каквото им падне - месо, алкохол, сирене, кашкавал, но дори и това не ги отказа да продължат и да отварят в 8:00 със същото настроение, както преди.

Говорете си с хората, от които пазарувате  или с които правите бизнес и ще разберете колко много усилия полагат. Няма значение дали това е производителят докарал прясно месо от Дулово до София в мъглата, карайки 5 часа или учителят по йога, който ще остане само за един или двама човека в залата до 8 вечерта. Всички те полагат своите усилия и заслужават  уважение. Не искайте от тях да им платите по-малко, а изисквайте повече като качество и ще го получите.

Респектът към чуждите и собствени усилия е основата на успеха на всеки един бизнес, независимо от размера. Подкрепете своя бизнес като вложите повече усилия и покажете своето уважение към тези около вас, които също полагат усилия. Показаното уважение към чуждото усилие, труд и творческо начало в бизнеса, е основата за личния просперитет.