fbpx Повече българи знаят вече, че имат потребителски права | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече българи знаят вече, че имат потребителски права

 През изминалата година у нас се проведе кампания, с цел да се повиши запознатостта ни с потребителските права в ЕС. И ставаме все по-често свидетели на потребителски сигнали за нарушения. Повечето потребители, които са се обърнали към Асоциация „Активни потребители”, са удовлетворени от предоставените съвети и услуги, и биха препоръчали асоциацията на приятели и роднини, показва проучване на Евробарометър. Около три четвърти (74%) от българите са запознати с поне едно специфично послание на информационната кампания „В ЕС вие имате потребителски права. Отстоявайте ги!” Повечето хора, които си спомнят посланията на кампанията, твърдят, че са ги видели по телевизията (92%). Чрез Интернет са се информирали 11% от анкетираните, 7% - от членове на семейството, приятели или колеги, 4% - от радиото, вестници и списания. Брошури и листовки са споменати от 2%.
Почти 9 от 10 българи (88%), запознати с което и да е от посланията за правата на потребителите, дават позитивна оценка на информационната кампания. Около 7 от 10 (69%) чувстват, че кампанията е била полезна за тях, около един от пет (19%) казват, че тя е била много полезна.

Приблизително 8 от 10 (81%) от участниците в изследването, запознати с какъвто и да е вид реклама, съобщение или информация за потребителските права, са съгласни, че посланията са били лесни за запомняне, и сходен дял (80%) са съгласни, че те са били лесни за разбиране. Около две трети (65%) ги смятат за убедителни.

Хората, които твърдят, че помнят послания за потребителски права, са запитани дали могат самостоятелно да опишат съдържанието на някое от тях и съответно:
- 28% заявяват, че помнят послания за потребителски права като цяло;
- 18% могат да цитират точния слоган “В ЕС вие имате потребителски права! Отстоявайте ги!”;
- 15% споменават потребителските права във връзка с поправка на мобилни телефони;
- 14% споменават съобщения за проблеми с потребителски права, свързани с потребителски кредит или банки;
- 11% си спомнят съобщения за “измама на потребители”;
- и 9% си спомнят съобщения за потребителски права и пакетни услуги за почивка и отсядане в хотели.

Тези, които не са посочили спонтанно слогана на кампанията, са запитани дали си спомнят послания за отстояване на потребителските права, според които не трябва да се позволява продавачи, магазинери и доставчици на услуги „да ви пързалят”, „да ви правят на маймуни”, „да ви пращат за зелен хайвер”. Оказва се, че повечето си спомнят слогана и свързаните с него идиоми след прочитането им (62%).