fbpx Колонката на Алекс Кръстев: Бъдещето принадлежи на младите мениджъри | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Колонката на Алекс Кръстев: Бъдещето принадлежи на младите мениджъри

 

Социалните мрежи не са нещо ново - отдавна са част от живота ни и по всичко личи, че това скоро няма да се промени. Точно защото те се развиват постоянно, а с това развиват и нас. Facebook ни превърна в хора-медии, LinkedIn ни научи да правим бизнес и да развиваме кариерата си много по-бързо и ефективно, а Instagram превърна немалка част от нас в полупрофесионални фотографи.

Един от ключовите фактори за тази масова инвазия на дигиталните платформи, наред с техническите инфраструктура, е кохортата от млади лидери, стоящи начело на компаниите. Макар че средната възраст при наемането на СЕО в компаниите от Fortune 500 и S&P 500 е 58 години, няколко примера ни карат да вярваме в силата на младите лидери. Марк Закърбърг създава Facebook, когато е само на 20, и вече 15 години е начело на компанията. Създателят на любимата на тийнейджърите Snapchat - 29-годишният Еван Шпигел, пуска своята платформа само на 21, а на 25 става най-младият милиардер в света. Причината да четете този текст пък е новината, че досегашният главен изпълнителен директор на LinkedIn Джеф Уийнър напуска поста от 1 юни. Той получи позицията също достатъчно млад - на 38 години, и за десетилетие успя да я развие от табло за обяви в ненадминат инструмент за бизнес комуникация и търговия, да направи успешно IPO и да изведе компанията до придобиването ѝ от Microsoft.

Тази плеяда от невръстни в очите на много хора лидери не само не признава ограниченията на корпоративното мислене - всички те успяват да прекарат компаниите си през една от най-големите кризи от десетилетия насам. Тяхното ДНК на иноватори (по термина на Клейтън Кристенсен) и липсата на “корпоративна” школовка им помагат да взимат бързи решения в новоразвиващи се пазари, където много гиганти не успяват.

И ако в слуховете, че приближава нова глобална криза, има дори малка доза истина, то повече от всякога има смисъл компаниите да инвестират в развитието на бъдещи млади СЕО-та.

Затова и моят призив е: През 2020-а година открийте в екипите си онези потенциални млади лидери и инвестирайте в обучението им така, че след 5 години те да са напълно готови да застанат начело на компанията.

За да печелиш в сегашния свят, трябва да знаеш как мислят новите потребители, които ще бъдат основна покупателна сила през следващите 10 години. Да ги привлечеш още сега и да изчакаш търпеливо правилния момент за монетизация на бизнеса. И ако заглавието “Бъдещето принадлежи на младите мениджъри” насочва погледите напред във времето, то истината е, че в ерата на дигиталната трансформация това бъдеще вече е тук!

Какво да прочетете след този текст: The Innovator's Solution: Creating and Sustaining Successful Growth. Clayton M. Christensen, Michael E. Raynor. Harvard Business Review Press