fbpx Все още не избираме апартаментите като място за лятна почивка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Все още не избираме апартаментите като място за лятна почивка

Все още не избираме апартаментите като място за лятна почивка

Въпреки, че наемането на апартамент за лятна почивка има много преимущества и дава допълнителни възможности, все още българите не се възползват достатъчно от този вид услуга за разлика от чужденците.

По данни на компанията Orco Property Management едва 17% от българите са избрали настаняване във ваканционен комплекс, а не в хотел, защото услугите все още не са добре познати. Най-голям дял от тези клиенти са софиянци – 59%, останалите са от Пловдив и по-малките областни центрове. През интернет идват 82% от запитванията от българи и 67% от тези на чужденците.

Като цяло обаче 65% от клиентите за този тип имоти през активния сезон са чужденци. Средният период за наем от страна на чуждите клиенти е 7 дни, докато за българите той е 10 дни. Родните клиенти се делят на такива, които използват имота за почивка, и около 10% корпоративни клиенти с бизнес по Черноморието, за които дългосрочното наемане е значително по-изгодно от настаняването на служителите в хотели, особено по време на активния сезон.

„Тази алтернатива на хотелски тип настаняване се предпочита главно от семействата с малки деца, както и от тийнеджърски компании. Предимствата са главно в голямата доза самостоятелност, в комфорта и уюта на апартамените, както и в предлаганите екстри и допълнителни услуги. Цената като важен фактор е определена на помещение, а не на човек, което позволява гостите да използват максималния капацитет за всеки тип апартамент”, разказва Мартин Стоянов, управител на Orco, компания от групата на GreenLife, специализирана в управлението на ваканционни имоти.

Руснаците често наемат за месец или два, дори за цял сезон, докато нашенци предпочитат да комбинират морето с планина, поради което ангажират апартаментите за 10 до 15 дни. Пакетните цени предоставят и големи отстъпки – месечният наем може да падне и до 1200 лв. при ангажираност за целия сезон или при резервация на няколко апартамента. Руските клиенти търсят апартаменти в близост до плажа.

Около 70% от туристите от съседните на България страни като Сърбия, Гърция, Македония, Румъния, предпочитат да дойдат самостоятелно на почивка в страната ни. Руснаците и украинците по-често прибягват до туроператорски услуги, тъй като самостоятелната организация се затруднява и оскъпява заради по-големите разстояния и визовите ограничения. Германци, чехи и поляци пък почти винаги предпочитат да дойдат на организирана екскурзия – от тях по-малко от 5% идват самостоятелно за ваканция в България.
Допълнителните услуги като ползването на басейн, детски кът и плаж, ако комплексът има такъв, са безплатни, докато дейностите, които изискват допълнително труд или по-специална поддръжка – като масажите, тенис кортовете, футболните игрища, най-често се заплащат.