fbpx Изкуството да поднесем и да получим подарък | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изкуството да поднесем и да получим подарък

етикети

 

”Нищо не ни струва така евтино и не се цени така скъпо от хората, както вежливостта”.
Сервантес, "Дон Кихот"

 

Вече сте изпратили фирмените коледни картички, нали? По списък, който е актуализиран и проверен два пъти, надявам се? И не сте изпратили от служебните картички на вашите роднини и близки - картичките трябва да бъдат различни. Като помислим колко труд и средства се изразходват за изпращане на коледни поздравления всяка година! Нали и това е част от имиджа на вашата фирма, който градите толкова години и не трябва да има грешки! Напоследък много фирми правят, освен фирмени календари и рекламни подаръци, и коледни картички. Не се приема добре фирми да изпращат имейл картички, въпреки че има електронни поздрави за всякакви поводи и вкусове.
Ако сте решили да използвате най-универсалния начин да демонстрирате внимание към някого, не сте сгрешили - това е картичката, изпратена по пощата! За да подсилите ефекта от стандартните напечатани поздравления, можете да добавите на ръка няколко думи, преди да се подпишете. Вашата картичка ще се запомни и получателят ще се почувства поласкан.

Но освен за картички е време и за подаръци


На кого, какво и кога да подарим? Дълъг разговор. Но с две думи - трябва да се съобразим с протокола или с утвърдените традиции във фирмата. Сега е времето да покажете своето уважение на тези, които ви помагат да бъдете организирани, точни, перфектни, които ви представят като безценен специалист, технически гений или експерт по правопис и кореспонденция, но които понякога са "потърпевши" от вашето лошо настроение, недоспиване или личен проблем. Вашият безценен екип от секретарки, лични асистенти, счетоводители, деловодители, офис мениджъри, медийни и рекламни специалисти, директори, съдружници... Коледа е прекрасна възможност да им изразите признателността си за ценната помощ, която са ви оказвали през годината.

Има три важни стъпки, които трябва да следвате

Първо - времето е най-важно. Поговорката "По-добре късно, отколкото никога" тук не е валидна. Ако искате да покажете вашата искрена благодарност, загриженост и внимание, би трябвало да ги показвате искрено през цялата година. Второ - какво подарявате е също толкова важно, колкото и кога го подарявате. Ако имате идея да подарите на всеки от екипа нещо дребно, опитайте се подаръкът да не бъде личен. Бъдете внимателни с подаръци, които са пряко свързани с работата. Нов монитор например не е най-подходящ "подарък", и едва ли вашият служител ще се почувства оценен.

Един плик с пари ще накара всеки да почувства признателността ви, но не за дълго. Можете да помислите за обяд, вечеря, (не разбирайте, че става дума за годишния банкет), концерт, театрална пиеса или уикенд в планината за целия персонал. По-добре от нищо са тривиалните подаръци - цветя (популярната коледна звезда - Поанзеция) и бонбони. Много е важно да кажете и няколко думи при поднасянето. Помислете какво прави всеки от екипа за вас, какво означава за вас и кажете "благодаря" на всеки, лично.

Когато говорим за ефектния начин да поздравите и благодарите на клиенти или партньори, от които сте получили подкрепа, лоялност или протекция, е подходящо да подарите нещо за спомен. В зависимост от бюджета ви, един деликатен и добре обмислен подарък има позитивно впечатление и помага на бъдещите отношения.

Какво можете да подарите без да пресечете линията между професионалното и персоналното

Колкото повече знаете за човека, на когото ще подарявате, толкова повече възможности за избор имате. Спортен екип или принадлежности за тенис, спортен сак, въдица, градинарски принадлежности, кошница за пикник или бинокъл, ако знаете спорта или хобито, с което се занимава. Ако подарите билети за цикъл концерти класическа музика, би било добре да ги прикрепите към букет цветя, бутилка хубаво вино, или кутия бонбони.

Да се подаряват предмети на изкуството е подходящо в доста случаи и стана популярно напоследък, особено за тържества на големи фирми, юбилеи, нови офиси или посещения на чуждестранни делегации. Но трябва да се интересувате поне малко от темата, защото има доста тънкости, с които е необходимо да се съобразите, и не са изключени гафове. Малки скулптури за бюро или за книги са по-лесни за избор, отколкото картина, въпреки че една хубава картина винаги е много изискан подарък. Ако решите да подарите произведение на изкуството, е добре да се посъветвате, защото върху избора влияят и различни параметри - какъв е поводът, дали получателят е чужденец, каква националност и религия е, ще се изнася ли зад граница и пр. Освен това има и особености, които касаят огледа на картината и имат отношение както към качеството, така и към стойността й. Знаете ли отговорите на тези въпроси, наистина ще направите освен изискан подарък и една добра инвестиция.

По-добре е да подаряваш, отколкото да получаваш

Въпреки обичайните ограничения на бюджета, добре обмислените и подходящо поднесени по време и начин подаръци, имат позитивни последици и помагат да се поддържат и развиват бизнес отношенията. Важно е и опаковката да бъде съобразена с подаръка и да не е натруфена. Не пропускайте към подаръка да прикрепите картичка, за да знае получателят от кого е. Достатъчно е да напишете името и фирмата. Визитни картички използвайте само в краен случай, ако нямате такива за подаръци и поздравления. Имайте предвид не само какво подарявате, но и особеностите при поднасянето и приемането на подаръци в различните страни, за да не се чувствате неловко. Например в европейските страни подаръкът се отваря след поднасяне, но в Азия е обратното - ако отворите подаръка веднага след получаването му, вашите азиатски партньори ще ви сметнат за нетърпелив или дори алчен.

 

Правила за подаряване и получаване на подаръци

Когато подарявате подарък в офиса

1Определете бюджет, който можете да си позволите, и не харчете повече. Много скъп подарък ще постави получателя в неудобно положение.
2Опаковайте подходящо подаръка, или още по-добре - оставете специалисти да направят това вместо вас. Опаковка, която е направена несръчно, неподходящо или в последния момент, разваля и най-ефектния подарък.
3Дори ако работите дълго в една фирма и имате добри лични и професионални отношения с вашия шеф, по-добре е да участвате в общия подарък от името на всички колеги. Изберете нещо, което не е лично, и не преминавайте границата между професионалното и персоналното.
4Ако планирате да подарите дребни подаръци само на някои ваши колеги, направете го лично и не пред всички.
5Помислете два пъти, преди да подарите книга, снимки или фланелка с неподходящи надписи, шеги и фотоси. Не е проявя на добър вкус, ако осмивате черти от характера на някого или го поставяте в неудобна ситуация.

Когато получавате подарък

1 Отворете подаръка, докато този, който ви го подарява, присъства.
2Усмихнете се и благодарете.
3Никога не питайте за цената, къде го е купил и може ли да се замени.
4 Веднъж получен подарък не се подарява на друг. Можете да изпаднете в неудобна ситуация, ако не сте обърнали внимание на надпис, картичка или друго послание, което се отнася лично до вас.
5Не се изказвайте негативно за подарък, който сте получили. Не се знае кой от вашите колеги е помогнал в избора.
6Ако получите много скъп, неподходящ подарък, или подарък, който ви кара да се чувствате неудобно и некомфортно, кажете това на този, който ви го е подарил, но лично. Допустимо е такива подаръци да бъдат любезно върнати.
7Благодарете за подаръка - напишете писмо или се обадете по телефона. Ако получите неочакван подарък, от вас не се очаква да изтичате и да купите подарък на същата стойност.
За картички или за подаръци - направете списък и го проверете два пъти !


Ако получите подарък, не забравяйте да благодарите за него - казват, че думите за благодарност са по-важни и от бакшишите! Изпратете няколко благодарствени реда на човека, който ви е уважил - колко харесвате подаръка, как ще го използвате. Има още много други подробности, но според мен най-важната е вниманието и значението, което ви оказват, дори и с най-дребния подарък.

Щастливо посрещане на Новата година!