fbpx По-активни първи месеци на годината в търсене на жилища | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

По-активни първи месеци на годината в търсене на жилища

Запитванията за покупка в кварталите Дианабад, Витоша, Дървеница и части от Младост са нараснали с 18% в сравнение с началото на годината след събитията в столичния Студентски град през последния месец. По-голямата част от клиентите се интересуват от едностайни апартаменти до 30 000 евро, сочат данните на компанията.

По данни на агенцията за недвижими имоти АДРЕС, сделките за едностайни жилища в околните на Студентски град квартали представляват около 29% от всички покупки на малки жилища в столицата през последния месец. Останалите 2/3 от сделките за едностайни жилища са се сключили в традиционно активните за този тип имоти големи жилищни комплекси като Люлин и Дружба.
Извън тази тенденция най-желани остават двустайните жилища, сделките за които представляват около половината от всички вече цяла година. Останалите 50% се разпределят между продадените през изтеклата 2011 г. едностайни (10%) и тристайни жилища (40%). Най-предпочитаният от купувачите квартал през миналата година е бил Надежда, следван от Люлин, Младост и Бели брези.

Родителите, решили да купят жилища в околни на Студентски град райони, са хора със заделени пари в брой, които са пазели без конкретна цел, сочи проучване на АДРЕС. Сега тези хора са решили, че моментът е подходящ за покупка на жилище, а събитията в студентския квартал са просто повод. Друга причина за активния пазар в тези райони е решението на някои „пораснали” студенти, които вече са създали семейства с деца, да заживеят в квартал, намиращ се в близост до мястото, което са обитавали с години. Някои по-заможни родители пък купуват жилища за децата си, които решават да заживеят със състуденти или приятели в близките до Студентски град квартали.

Активно бе първото тримесечие на пазара на имоти в страната, сочи анализът. Релокацията продължава да бъде основна движеща сила на сделките, които през първите три месеца са с около 7-8% повече спрямо последното тримесечие на 2011 година. Активността се катализира и от банковите промоции, които започват да стават все по-наситени с настъпването на пролетта. Поради завръщащият се интерес към новото строителство, малкото останали празни жилища в нови сгради, включително и тези без Акт 16, са основни за периода януари-март сделки. Метрото остава притегателен елемент за покупки както за жилища, така и за малки магазини.

Според данните на АДРЕС отстъпка над 2 000 евро вече се среща рядко, като тя се случва при около 1/3 от сделките. В същото време анализът на компанията за пазара на наеми сочи, че на активизиране тепърва ще станем свидетели.