fbpx Придружител към нови хоризонти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Придружител към нови хоризонти

Сигурно се питате какво е в същност процесът на придружаване? Използвам осъзнато тази дума, защото тя някак много хубаво се възприема на български, а и не всеки разбира чуждицата „коучинг“. Като се сертифицирах в Швейцария за Коуч, две дефиниции на понятието „коучинг“ ми легнаха на сърце най-много. Едната е „придружаване в промяна“, а другата е още по-кратка „доверие“ (продъжение от www.tbmagazine.net/statia/za-ekologiyata-na-vzaimootnosheniyata-na-pazara-na-truda.html).

Това, което добре изяснява защо това е най-ефективният подход за развитие на хора, открит до сега, се съдържа в отговора на един прост въпрос:

Защо голяма част от хората функционират много под потенциала си ?

Отговорът е, че ние много често :
- Не забелязваме достатъчно мотивиращите ни възможности
- Информацията, с която разполагаме, и опита ни не са достатъчни за да извлечем най-ценната част от талантите ни, които са често скрити или малко развити
- Не разполагаме със достатъчно солидна система за подкрепа

А какво в конкретика какво представлява процеса на придружаване?

Това са периодични групови или индивидуални сесии, с продължителност съответно от 3 или 1 часа. Промеждутъка е от минимум 1 седмица, в която всеки клиент, работи по конкретни, предизвикателни и смислени за него и договорени с него задачи. Тяхната реализация позволява на клиента да си събере информация, да преосмисли, да посмее да пробва някакви опитности и така да си изясни целта си за намиране на работа и да напредне към нея.

Възможности има, но трябва да сменим „очилата“ с които гледаме на този пазар и да сме отворени за новото. Мисленето с негативни клишета и единствено в посока „сигурност“ само пречат на всички: и на търсачите и на потенциалните им работодатели.

Защото работодателите, като имат нужда от хора, всъщност имат нужда от щастливи хора.

Когато търсят хора, те искат да влеят енергия във фирмата. Обикновено, тази енергия, работодателите я описват в обявите си като знания, опит или мотивация. А от друга страна, като си търси работа, на човек не му е толкова лесно да изглежда щастлив. И това е реална трудност : как да успее да излъчва естествена, а не преиграна или отчаяна мотивация. И то въпреки безпаричието, горчивината от уволнението или отношението към него на настоящето работно място и негативните мисли и послания, които го обливат ежедневно.

Разбира се, за да печели клиента време, си позволявам понякога да излизам от чистия коучинг подход и просто давам съвет или пък да споделям конкретна информация, която имам от опита си като специалист човешки ресурси. Затова и думата придружаване е по-точна в случая.
И груповите и индивидуалните форми на придружаване имат общи характеристики. Работата, на всички участници в процеса, се базира на принципите на доверие, взаимно уважение и принос и, разбира се, конфиденциалност. Взаимоотношенията се изграждат и поддържат по време на съвместната ни работа и дълго след това.

Общността от съмишленици, с грижа за екологични взаимоотношения на пазара на труда, е всеотдайна и постоянно развиваща се. И в това ни е надеждата.