fbpx При рефинансиране може да се спестят до 30% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

При рефинансиране може да се спестят до 30%

При рефинансиране може да се спестят до 30%

Рефинансирането на вече изтеглени кредити беше една от тенденциите на пазара през изтеклия месец август. Хората сериозно се замислят за разходите по кредитите си и активно търсят възможности за оптимизация. Финансиращите институции отговарят на търсенето като периодично изкарват на пазара нови, по-добри продукти за рефинансиране, което е допълнителен катализатор на процесите по рефинансиране, коментират експертите от Кредит Център и сайта www.creditpoint.bg.

“Банките са активни в създаването на нови кредитни продукти с по-изгодни условия, което кара заинтересованите и информирани потребители да търсят варианти да оптимизират разходите по съществуващите си кредити”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и Creditpoint.bg. През август голям процент от клиентите са търсили възможности за подобряване на условията по изплащането на дълга си. Тези, които са пристъпили към рефинансиране, са успели да спестят от 15 до 30 % от своя дълг за целия срок на изплащане.
Важно е да се има предвид, че задълженията, които активно се прехвърлят в момента са изтеглени преди 4-5 години. Това са домакинства и лица, които са се показали като коректни, редовни платци и всяка банка има желание да ги привлече като свои клиенти. В историята на кредита и кредитното досие на получателите се крият и голям процент от възможностите за оптимизация на разходите.

През август е реализиран рекорден случай на понижение на разходите чрез рефинансиране. Клиент, изтеглил ипотечен кредит за 80 000 евро и 4 потребителски кредита на обща стойност 20 000 евро, предприема стъпки към консолидиране на задълженията си. След рефинансирането плащанията на потребителя намаляват със 115 000 лева за целия период на кредитите. Делът на намаление не е приложим към всеки клиент, но оптимизацията почти винаги е възможна и логична. Консултантите на сайта www.creditpoint.bg предлагат съвети за рефинансиране:

Задължително следете промените в условията на кредитния пазар. Ако на пазара се появи предложение за заем с по-ниски лихви с 2 или повече процентни пункта, то това означава, че имате опция да спестите сериозна сума за целия период, ако решите да рефинансирате;
Опитайте се да скъсите срока за погасяване на заема. По-кратките срокове означават по-бързо погасяване на главницата, което ще намали броя на месечните вноски, а оттам – и общия обем на лихвите, които трябва да заплатите;
Рефинансирайте, когато имате кредити в 2 или повече финансови институции. Обединяването на няколко кредита в един ще опрости процеса по изплащане на дълга и вероятно ще ви осигури по-малка месечна вноска.

facebook коментари