fbpx Оскар за поддържаща роля | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Оскар за поддържаща роля

Преди няколко дни с дъщеря ми гледахме “Бурлеска” и през цялото време се наслаждавах на играта не на Шер и Кристина Агилера, а на Стенли Тучи - един великолепен актьор, играещ второстепенни роли. Без неговото изпълнение, нито “Дявола носи Прада” щеше да е същият, нито всеки един от филмите, в които той участва. Всъщност, в много компании точно второстепенните играчи са тези, които определят успеха им. Можеш да имаш велик визионер начело или страхотен предприемач, но ако няма добри второстепенни на пръв поглед актьори, то идеите си остават само идеи или стигат до средата и се захвърлят в кошчето. 

Всъщност това е един от основните казуси на българския бизнес – първокласни предприемачи си назначават второкласни и в някои случаи дори третокласни служители, и се чудят после защо нещата не вървят. Най-класическият пример, с който се сблъсквам в своята работа, е когато собственикът на компанията заяви: „…ми, те търговците не стават, те не продават, за какво ги държа?“. Когато се задълбочим в задачата да изясним къде е заровен кокала, се оказва, че мениджмънтът на много други звена по веригата не е на необходимото ниво. Често това са отдели на сянка или с протекции от самия чорбаджия – производство, логистика и склад, снабдяване.

В редица случаи, многогодишни проблеми, липса на качества и капацитет в другите отдели, правят задачата да продаваш “Мисия невъзможна” и колкото и да си велик търговец, нищо не става. Не че и търговците не са за бой в част от случаите, но не търсете само там проблемите си. 

Колкото по-обсебил е собствения си бизнес ръководителят, толкова повече той прави компромиси с качеството на собствените си служители и после не е доволен от тях. В 90% от случаите този тип собственици не вярват, че могат да намерят читави хора. Дори да попаднат такива при него, той продължава да им възлага толкова работа и да им дава толкова правомощия, все едно не стават, все едно са същите като предишните. Съответно те не показват своите възможности и скоро си тръгват, по една или друга причина. 

За да имаш акули в екипа си трябва да им дадеш достатъчно пространство да „акулстват“, иначе ще се въртят в кръг като в аквариум и ще трябва да храните вие тях, а не те вас. 

“Второстепените” роли във филма го правят незабравим и въздействащ. Един Морган Фрийман или една Мерил Стрийп филм не прави, пък каквото ще да е. Затова внимателно правете своите кастинги,  включвайте такива мениджъри в екипите си, които ще намерят своето място и ще бъдат достоен диамант в короната, а не стъкълце.