fbpx Галина Нифору: Очакваме всички любители на балканското вино на 16-18 юни пред НДК | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Галина Нифору: Очакваме всички любители на балканското вино на 16-18 юни пред НДК

За единадесета поредна година София ще бъде домакин на събитието, което поставя на фокус балканските вина и култура. Между 16 и 18 юни Балканският международен винен фестивал (The Balkans International Wine Festival, BIWCF) ще разположи своите традиционни бели шатри в пространството пред НДК.

Софиянци и гости на столицата ще имат възможността да прекарат две вълнуващи вечери (този четвъртък и петък), както и цял ден в събота, наслаждавайки се на богата програма, вкусна деликатесна храна от различни национални кухни, музика, и игри с награди. Билети могат да се вземат за на място или онлайн, а на входа сувенирни подаръци за добро настроение и спомен от събитието ще очакват посетителите.

Повече за Фестивала споделя Галина Нифору, директорът на BIWCF и председател на Българската асоциация на износителите на вино

Г-жо Нифору, какво ще ни представи тази година Балканския винен фестивал? С какво ще привлечете широката публика?

- За 11-ти път София ще се превърне в Балканска столица на виното. След двегодишната пандемия, сега и изложителите, и посетителите ще са много повече. Имаме 75 участници  - изби от България (много нови участници!), Гърция, Турция, Сърбия, Румъния и др. Вината от завършилия преди 10 дни Балкански международен винен конкурс ще могат да се опитат в специалната шатра, в която, освен да се дегустират, ще могат и да се закупят на много преференциални цени. Ще предложим Mystery Wine Box – 3 вина-изненада от различна държава, всички с медали от  Конкурса.

Заедно с виното имаме и много участници с храни и деликатеси, музиката отново ще е на ниво – Виво Монтана  брас бенд и Майк Сакс ще направят атмосферата още по-празнична.

Преди седмица се прибрахте от Балканския винен конкурс, който се проведе на о. Саламина в Гърция и в който се състезаваха най-добрите вина Балканите. Какви са общите ви впечатления от участието на вината? Какви са тенденциите?

- Конкурсът мина много успешно. Благодаря от сърце на кмета на Саламина, Георгиос Панагопулос за топлия прием и за отличните условия, които ни предостави за работата  на международното жури. Вината стават все по-елегантни, за което и аз се радвам много. Няма прекалено отлежаване в дъб за червените, изявен е плодът и сортът на гроздето. Белите са нежни и ефирни, розетата също. Резултатите са отлични и ще ги обявим на 16-ни юни вечерта след официалната церемония по награждаване, която е известна като „Балканските Винени Оскари“.

Гранд Трофея също ще бъде обявен вечерта, като борбата за него беше много оспорвана, но наградата за него е и много заслужена.

Очакваме всички любители на виното, музиката и добрата храна на 16-18 юни пред НДК (билетен център) да се насладят на емоцията на балканското вино!

Билети за фестивала могат да се вземат за на място или онлайн, а на входа сувенирни подаръци за добро настроение и спомен от събитието ще очакват посетителите.