fbpx Варна вторият скъп град в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Варна вторият скъп град в България

Варна вторият скъп град в България

Активността на пазара на жилища в страната нарасна с  5-7%  в рамките на година по данни на активните участници в имотния сегмент. Покачването в броя сключени сделки в столицата беше около 9%, като очакванията за 2017 г. са подобен ръст да се разгърне вълнообразно и в останалите големи градове в България. Това според експертите, ще се случи по-осезаемо в най-големите областни населени места.

„Няколко са факторите, които обусляват активния пазар на национално ниво – стабилни цени на имотите, улеснено кредитиране, ниски лихви по депозитите, относително устойчиви доходи на населението. Колкото по-оптимистична е цялостната икономическа картина в даден град, толкова по-активен е жилищният сегмент. В София вече станахме свидетели на разцвет в сферата. Следващото голямо населено място, което има подобен потенциал, е Варна”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията.

По думите й, за последната година броят на реално сключените сделки във Варна е с около 4-5% по-висок спрямо предходната 2015 година. Допълнителен ръст от около 2% се наблюдава в първото тримесечие на настоящата 2017 година. В ценовите нива също има покачване, което отново е в рамките на около 5-6%.

Средната цена на квадратен метър във Варна е 761 евро/кв.м, като това са последните обобщени данни за първите три месеца на 2017 година. Това е леко покачване спрямо последните три месеца на 2016 г., когато стойността на кв.м е 752 евро и по-сериозен ръст на годишна база – квадратният метър в Морската столица в първото тримесечие на 2016 г. е 710 евро на кв.м. Това прави Варна втория най-скъп град след София.

Морската столица запазва втората си позиция от началото на кризата до днес. Преди настъпването й, голяма част от варненските имоти бяха по-скъпи от софийските. Към момента обаче е рано да се говори за завръщане на подобна тенденция. Все пак налице са индикации, че стъпването на различни аутсорсинг компании в града ще се отрази благотворно и върху пазара на жилища. Въпрос на няколко години е те да натрупат определен обем средства, които да решат да вложат в недвижим имот, както това се случи в столицата.
Факт е, че търсенето значително изпреварва предлагането в морския град. Към момента продавачите все още не могат да отвърнат на засиления интерес от страна на купувачите. Има и известно разминаване между конкретните имоти, които се предлагат, и тези, които се търсят най-активно.

Най-търсени от купувачите са двустайните и тристайните апартаменти в града. Близо половината от сключените в последните месеци сделки са на стойност между 30 000 и 50 000 евро. Други 20% от реализираните имоти струват между 50 000 и 70 000 евро. Малко под 10% са покупките на апартаменти на стойност над 100 000 евро. Двустайните жилища в града се реализират за около 45 000 – 50 000 евро, а тристайните – в рамките на 70 000 евро.
 

Facebook коментари