fbpx Ръст на продадените жилища в големите градове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ръст на продадените жилища в големите градове

Ръст на продадените жилища в големите градове

Ръст от 43% на продадените жилища в градовете София, Варна и Бургас отчитат от агенцията за недвижими имоти ЕРА. Според специалистите тези показатели са сигурен знак за стабилизиране на основните пазари в България.

По данни на агенциите на компанията изминалата година показва, че има преобладаващо търсене на двустайни жилища от потребителите. В София този тип апартаменти представляват около 37% от всички продажби на цена от 45 860 евро средно, във Варна - 47%, средно за 49 000 евро, в Бургас - 44% за 42 500 евро средно. Клиентите, които са търсили тристайно жилище с ограничен бюджет в столицата за предходната година, са избрали новия си дом в „Манастирски ливади“ и „Карпузица“.

Анализите сочат, че предлаганите за продажба имоти у нас остават на пазара средно 120 дни докато се продадат. Това ни нарежда на средните позиции в европейски мащаб. За сравнение най-дългият период е в Португалия - 395 дни, а най-краткият в Швеция - 65 дни.

Голямо влияние върху решението на клиентите за закупуването на недвижим имот имат нивата на ипотечните кредити. „Потребителите все повече ще предпочитат да използват кредитирането, за да направят такава сериозна покупка, каквато е жилището“, посочи управителят на „ЕРА София Тренд“ Антон Андонов. Според данните на представителите на компанията, в София около 80% от закупените имоти са финансирани чрез ипотечен кредит, в Бургас – около 30%. В морската ни столица хората са по-скептични - близо 20% от жилища са били купени през 2013 година чрез този тип финансиране.

 

 

Facebook коментари