fbpx Едва 8% консумират редовно продукти на растителна основа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Едва 8% консумират редовно продукти на растителна основа

Месото остава незаменим продукт на трапезата за българите. 63% консумират месо почти ежедневно или дори по няколко пъти на ден, а 31% – 1-2 пъти седмично. Мъжете са тези, които ядат повече месни продукти (63% – почти всеки ден), докато жените ядат предимно 1-2 пъти седмично (38%). Това показва представително проучване за потребителското поведение на българите, проведено от Данон България сред граждани на 18-65 г.

Друг любопитен факт, който разкрива анкетата, е, че интересът към продукти на растителна основа у нас постепенно се повишава. Макар едва 8% от българите да консумират такива стоки редовно, процентът потребители, които включват продукти на растителна основа в ежеседмичното си меню, е вече 30%. Почти толкова (33%) пък ги консумират по-рядко от веднъж седмично.

Продуктите на растителна основа са една от най-бързо нарастващите продуктови категории през последните години, включително в България. Причините, поради които тези продукти намират все по-често място в ежедневния хранителен режим вече не се ограничават само до желанието за спазване на диети или наличие на хранителни непоносимости. Според анализа 43% от българите смятат, че продуктите на растителна основа са полезни за здравето, докато 16% ги купуват заради вкуса им, а 10% – защото щадят околната среда.

Как изглежда консумацията на продукти на растителна основа в България?

Проучването разкрива още интересни детайли, като това, че редовната консумация на продукти на растителна основа е по-висока сред възрастовата група 18-34 години (19%). Младите хора, живеещи в градски райони, и тези с по-високи доходи обикновено са основната аудитория за продуктите на растителна основа, като здравето е основната причина подобни продукти да се консумират по-интензивно.

На пазарно ниво категорията нараства впечатляващо бързо – с 41,8% през 2021 г. спрямо 2020 г. 

Проучването изследва и познаваемостта и разпространението на т.нар. флекситарианска диета у нас. Данните сочат, че в България терминът е известен едва на 8% от българите, като само 3% са вегетарианци и едва 1% са вегани. В същото време 96% от българите не спазват определен начин  на хранене.

Флекситарианска диета (наричана още гъвкава диета) е вид диета, която подтиква в по-голяма степен консумацията на растителни храни, като в същото време позволява умерен прием на месо и животински продукти.