fbpx Изоставаме със зелените обществени поръчки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изоставаме със зелените обществени поръчки

Изоставаме със зелените обществени поръчки

България изостава в така наречените „зелени обществени поръчки“ за екологично чисти стоки и услуги. Техният дял е под 20% от общия обем на обществените поръчки, а в Швеция например, надхвърля 80%. Страната ни се оказва далеч от изискванията на Европейския съюз за използване на продукти, строителни и комунални услуги, които щадят околната среда. Това коментира Евелина Стойкова от Енергиен център София на кръгла маса „Зелените покупки – инструмент за повишаване на енергийната ефективност“, която се проведе в рамките на Международния технически панаир в Пловдив.

Центърът е партньор в проекта „Купувай мъдро+“, в който участват 15 европейски държави и цели да бъдат улеснени зелените поръчки. Екоизделията се оказват и по-евтини в дългосрочен план, сочат анализи. Европейската комисия е разработила критерии за 19 групи продукти и услуги, които най-често са обект на обществени поръчки от държавата и общините, добави тя.

Деветата национална конференция „Устойчиво енергийно развитие и преход към зелена икономика“ ще се проведе на 3 октомври и е посветена на климата и околната среда. Специален панел е отделен на подобряването на градската среда чрез създаване на „интелигентни“ градове с „умни“ сгради и чист транспорт. Ще бъдат наградени победителите от ВЕИ шампионска лига, част от европейска инициатива в 7 държави.