fbpx Международни оператори на хотели проявяват интерес към България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Международни оператори на хотели проявяват интерес към България

Градските хотели в София имат бъдеще и могат да привлекат международни оператори, което ще допринесе за повишаване нивото на обслужване, стана ясно по време на дискусия по темата, организирана от Forton International и техния световен партньор Cushman&Wakefield. Според статистиката на бизнес консултантите в София функционират едва 5 500 стаи, разположени в 3, 4 или 5-звездни хотели с над 50 броя стаи. В Букурещ например броят на стаите в хотел е 2 пъти по-голям.

„Големият брой 5 звездни хотели, които за съжаление не отговарят на приетия в Европа стандарт за класификация, е първото нещо, което ми направи впечатление при обиколката в България”, разказва Фредерик льо Фишу, Мениджър Хотелски Бизнес на Cushman&Wakefield. “Заедно с колегите от Forton направихме „клиентско посещение” без предупреждение в най-популярните и луксозни хотели в София и с изненада установих, че обслужването едва в 2 от 6-те отговаряше на моите очаквания. В същото време цените са ниски спрямо подобни хотели в ЦИЕ. Като оценител на хотели считам, че е време битката за „5 звезди”, която наблюдавам в България, да остане в миналото и да бъде изместена от усилия за подобряване на обслужването, защото то е най-важният актив на всеки хотел, чрез който се привличат и създават лоялни клиенти”, допълва льо Фишу.

Според Фишу сегментът на градските хотели в София все още се намира в етап на растеж и има място за нови проекти, но единствено в центъра на столицата. Консултантът не съветва инвеститорите да залагат на строителство на хотел, ако не разполагат с парцел на много добра локация.

Навлизането на повече и по-известни оператори ще повиши качеството на бизнеса, тъй като освен резервации по програмите за лоялни клиенти, големите брандове носят със себе си и съответните критерии за обслужване и поддръжка на хотела. Към момента най-актуални остават схемите на директна покупка, франчайз договори или изпращане на мениджърски екип. Която и от последните две опции да изберат, собствениците на хотели трябва да знаят, че критериите са високи, но ефектът при големи обекти с над 100 стаи си заслужава, тъй като повишава пазарната стойност на обекта.
Хотелите, които разполагат с повече от 100 стаи, могат успешно да привлекат международен оператор. За малките семейни обаче трябва да се търсят алтернативни концепции. Продажбата е най-трудна и въпреки това финансиране до 50% от сделката може да се осигури.