fbpx Токът реално може да поевтинее от 15 юли | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Токът реално може да поевтинее от 15 юли

Токът реално може да поевтинее от 15 юли

Цените на може да поевтинеят пет на сто, ако не от 1 юли, то от 15 юли. Затова обаче са необходими спешни промени в в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, заяви председателят на ДКЕВР Анжела Тонева на пресконференция, след като регулаторът обсъди предложението на Министерството на икономиката за промяна на ценообразуването в сектора. Според нея новият ценови модел може да действа поне година, докато бъде преразгледана държавната политика за преференциални цени в енергетиката.
В микса се премахват спорните добавки в сегашната сметка за изразходван ток от потребителите. Има се предвид добавките за „зелена енергия”, за „кафява енергия” или за електричество от когенерациите, както и добавката за невъзстановяемите енергийни загуби. В общата цена на тока се намалява таксата за износ, а без промяна остават таксите „достъп” и „пренос”.
„Конкретно намаляване на цената на електроенергията обаче още не сме разглеждана. ДКЕВР разработи само схема за ценообразуване, която да отразява действителното състояние на пазара в момента”, каза Тонева.

Facebook коментари