fbpx Ръст на винопроизводителите само за една година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ръст на винопроизводителите само за една година

„Министерство на земеделието приема развитието на лозаро-винарския сектор  като един от своите приоритети. Определено можем да кажем, че с успех се прилага Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г.” Това заяви днес министърът на земеделието Иван Иванов по повод отбелязването на празника на лозаря св. Трифон Зарезан в гр. Плевен. Той и заместник-министрите Стефан Бурджев и Иван Христанов се включиха в традиционното зарязване на лозята, които се организират от Института по лозата и виното – Плевен.

Министър Иванов поздрави всички лозари и винопроизводители по случай техния празник и им пожела 2022 година да бъде много плодородна за тях.

Аграрният министър добави, че мерките, по които се подпомагат стопаните са „Преструктуриране и конверсия на лозя“, „Информиране в държавите членки“, „Застраховане на реколтата“, „Събиране на реколтата на зелено“ и „Инвестиции в предприятия“, с годишен бюджет  повече от 50,305 млн. лв. Той поясни, че през миналата година са сключени 196 договора по програмата, а общо разплатените средства са над 36 млн. лв. По думите му през тази година предстои да бъдат обявен прием по 4 мерки.

„В коалиционното споразумение е записано, че образованието в земеделието е приоритет. Предвидили сме да се развият местни центрове за обучение на земеделски производители“, съобщи министърът. Той поясни, че основно място ще имат Селскостопанската академия и Националната служба за съвети в земеделието за вдигане на бранша на крака с добре подготвени браншове. Д-р Иванов подчерта, че в работата си винаги ще бъдем на страната на земеделските производители и в частност на лозаро-винарския сектор.

Министър Иванов уточни още, че тази година са увеличени средства за подпомагане по редица мерките. По мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ ръстът е от 75 на 90% от разходите за всяка дейност. При мярката за „Инвестиции в предприятията от 50% на 70% се увеличават помощта за микро-, малки и средни предприятия, от 25 на 35% за предприятия с по-малко от 750 служители или с оборот, по-малък от 200 млн. евро и от 15 на 25% за предприятия с над 750 служители или с оборот над 200 млн. евро.

Ръст има и по мярката „Застраховане на реколтата“, той е от 50 на 70 на сто за кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител. За 2021 и 2022 г. добавен нов застрахователен риск – загуби причинени от пандемии по хората. Увеличението по мярка „Събиране реколтата на зелено“ е от 50 на 70% от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи от прилагането на мярката но не повече от 3410,74 лв./ха.

През последните години се наблюдава трайна тенденция на ръст на винопроизводителите. През миналата година те достигат 336, сочат данните на Изпълнителната агенция по лозата и виното. За сравнение през 2020 година те са били 311, а година по-рано – 282.

Преработеното гризне през 2021 г. е 127 661 тона, а съхраняваните количества вино към 31 юли на винарска година е 81 580 465 литри.