fbpx Има ли връзка между оценката и възнагражденията? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Има ли връзка между оценката и възнагражденията?

Има ли връзка между оценката и възнагражденията?

В много организации процеса на оценка е свързан с формиране на възнаграждението, което има своя корпоративен смисъл и логика. Но не бива двата процеса да се припокриват. Смисъла на атестация в по-голяма степен е свързан с комуникацията и с потребността от синхронизиране, сверяване на гледните точки и посоката.


Докато работодателите редуцират и замразяват заплати и бонуси, за някои хора годишната оценка на изпълнението, може да изглежда като загуба на време. Все още експертите по човешки ресурси твърдят, че спада в икономиката не е извинение за компаниите да спрат или да върнат назад управлението и оценката на изпълнението.


Отпусканите бюджети за възнаграждение страдат от рецесията в повечето компании, но оценката на изпълнението би могла да даде на служителите чувство за сигурност в работата и би помогнало да бъдат идентифицирани несъответствия между очакванията на служителите и мениджмънта.
Всеки човек има потребността да знае как неговата работа се оценява. „Това е проста част от това кои сме ние и каква е нашата функция и полза за организацията”, казва Джак Уили, изпълнителен директор в HR консултантска агенция Кенекса Рисърч Инститюд.
Кенекса Рисърч Инститюд провеждат проучване за това как оценката на изпълнението може да влияе върху възприятията на служителите за техните мениджъри и организации. Според проучването около 60% от служителите в развитите икономики получават оценка на изпълнението на работата за последните 12 месеца. Служителите в Испания (39%) в най-малка степен е вероятно да получат оценка за изпълнението на работата си, докато 70% от служителите в САЩ докладват за получаване на анализ и оценка на работа.


Изследователите правят извода, че оценката на изпълнението има положително влияние върху нивото на ангажираност на служителите и поглед към техните преки ръководители. Чрез тази оценка могат да бъдат споделяни и резултатите – повод за гордостта, която изпитват служителите от работата си в компаниите и формирането на имидж на успешен и добър работодател.


Друг направен извод от изследването е, че служителите, които са включени в процес на оценка, са по-склонни да останат по-дълго със своя работодател и са по-лоялни към организацията.


В днешно време всяка организация се опитва да оптимизира процесите и да увеличи своята ефективност. Вероятно успехите в постигането на тази ефективност ще преразпределят компаниите и техните пазарни дялове в съответните браншове. Част от повишаването на ефективността е свързано с това да бъде свършена повече работа, с възможно най-малко служители. Кои са тези служители и как могат да бъдат стимулирани?


В настоящата ситуация е много по-важно от всякога мениджърите да са готови да поемат предизвикателства, да формират реалистични очаквания, да използват формални и неформални начини, за да засилят съпричастността към компанията и към предприетата политика.


Оценката на представянето е един от тези инструменти.

 

Facebook коментари