fbpx Коледни работилници отваря "Моята Еко Коледа" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Коледни работилници отваря "Моята Еко Коледа"

Всяка година по Коледа пазарът става свръхактивен и получаваме разнообразни примамливи предложения за коледен шопинг. Трудно устояваме на изкушението да придобием нещо ново и да си угодим на душата. Най-манипулирани в това отношение са децата ни, до които по всякакви начини достигат комерсиални послания и става все по-трудно да ги зарадваме с нормалните, естествени играчки.

Понякога обаче оставаме все по-неудовлетворени и подтиснати, въпреки огромното предлагане. Така в днешно време не само пропускаме традициите в коледните обичаи, но изместваме същността на празника в противоположна посока – свръхпотребление и тонове боклуци, отчуждаване и суета. А в нашето минало дедите ни са посвещавали цялото си битие на циклите в природата, от които е зависела реколтата.

Символиката в коледния празник е насочена към плодородието и преклонът пред Майката земя. Всъщност това, което ние сега наричаме Еко Коледа не е нищо по-различно от традиционната Коледа - празник на новото начало, на надеждата и на взаимовръзката на хората с природата, празник, който повелява да не оставяме никого сам и гладен, да правим подаръци със символика и да се помолим за богата реколта.
Много българи вече не приемат да следват консуматорската инерция и се опитват да възродят истинския смисъл на празника Рождество Христово, но трудно намират алтернативи и подкрепа, с които да ги постигнат. Затова още миналата година започна инициативата "Моята Еко Коледа", с която да насърчава обществото да споделя идеи в тази насока. От тази година събитието ще се провежда на живо в София в зала на бул. „Тотлебен” № 38, за да предложи екологични и здравословни продукти за организиране на празника в домашна среда, както и реални идеи и познания, за да го постигнем по един достъпен начин.

Така наред с базара, посетителите на събитието ще имат възможността да участват в богата програма от работилници. Те ще могат да видят кулинарен център, където ще се приготвят коледни ястия и ще има специални занимания за децата, които сами да готвят здравословна храна, включително здравословни алтернативи на популярните junk foods. Заниманията ще се водят от Vanilla Kitchen и "Сладкишницата" - от две млади харизматични дами, които ще предизвикат вкусовите спомени на посетителите за истинската домашна храна и ще очароват децата за непознати здравословни изкушения. Храната ще бъде съобразена с коледните пости и няма да включва месо.
Също така ще организираме множество малки арт-работилнички за изработване на еко коледни украси и подаръци за близките хора, ще предложим и подходящи материали за домашна работа. Заниманията ще включват изработване на еко коледни топки, гирлянди, подаръци с късметчета и лични послания, коледни картини и пана, сапуни и свещи с коледни форми и други.
Стремежът ни е посетителите да си тръгнат вдъхновени с идеи и продукти за своята коледна трапеза, с подаръци със специални послания и коледни украси от естествени и рециклирани материали.
"Моята Еко Коледа" е насочена най-вече към децата, като ще получат вдъхновението да сътворят нещо свое, нещо лично и специално заедно със своите родители.