fbpx Колонката на Гетов: Новото бъдеще - втора част | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Колонката на Гетов: Новото бъдеще - втора част

 

В тези „мъгливи” времена, когато съм сам в офиса, подреждам и картотекирам библиотеката, ме навяха мисли, като продължение за предишния пост за „Новото бъдеще“.

Въпреки че твърдо не се смятам за футурист и предсказател, и на база шофьорския си опит, съм убеден, че когато караш в мъгла, дългите светлини те заслепяват и всъщност не виждаш нищо. Смятам, че на база първите дни на случващото се може само да се рисуват някои скици в бъдеще време.

Паниката от вируса най-вероятно ще бъде на вълни - първата отмина, но след две-три седмици ще има втора и в зависимост от ситуацията може да последват и други. Това в крайна сметка ще доведе впоследствие до още по-силно присъствие на така наречената модерна търговия – веригите ще натрупат многократно по-големи печалби, отколкото за същия период през 2019 г., например и това ще е за сметка на малките магазинчета и на гърба на техните доставчици.

Имайки предвид структурата на договорите - с таргети, прогресивни отстъпки и неустойки - веригите ще реализират непредвидени печалби в редица категории като консерви, препарати и т.н. Да не говорим за хита тоалетна хартия!

Всеки един месец с ограничено предвижване и продължаване на психическото състояние в „safe mode” ще доведе до промяна на пазара и за в бъдеще до откриването на нови големи хипермаркети.

Не знам как ще е в Италия, най-пострадалата и застрашена страна, дали правителството ще се погрижи да предотврати допълнителното забогатяване на богатите и обедняване на средната класа и останалата част от населението, но в България имайки предвид стила ни на управление, това със сигурност няма да се случи. Не съм черноглед, а по-скоро се опитвам ментално да се подготвя за новото бъдеще.

Друг аспект на предстоящото ни е, че живота ще стане по-скъп и по-дистанциран, поради мерките за сигурност, които ще бъдат въведени по летища, спортни зали и други обекти (препратка - 11 Септември). Редица мерки ще станат част от нашето ежедневие, така както носенето на защитна каска при каране на колело, за което едва ли сме предполагали, че ще се случи преди 30 години. Заплахата от тероризъм ще бъде комбинирана със заплахата от заразите, т.е. всеки един от нас ще бъде третиран, освен като потенциален терорист и като потенциален заразител. И цветът на кожата, гербът на обложката на паспорта и брандът на чантата няма да имат кой знае какво значение.

Един от интересните моменти, на който си струва да обърнем внимание, е предстоящата неизбежна промяна в мотивационната схема на служителите в компаниите - как и доколко това ще се случи ще покаже бъдещето. Със сигурност обаче такива социални придобивки като застраховки живот, болнично обслужване и т.н. ще бележат ръст през следващите няколко години. Паниката ще остави белег както в душите ни, така и в корпоративната култура на голяма част от компаниите.

Но в крайна сметка каквото и да си мислим в момента, мъглата е твърде гъста, за да виждаме малко по-надалече.

Единственото, което ви съветвам, е: Карайте бавно и внимателно!